Stichting

De Brabantse Hoeders

Doe mee en bepaal de Brabantse waarde van deze munt

Brabant heeft een eigen munt, de Brabo.

Door Stichting De Brabantse Hoeders is de Brabo gepresenteerd. Dit is de naam van een Brabantse munt. De waarde van deze munt wordt niet in geld uitgedrukt, maar in waarden die kenmerkend zijn voor Brabant zoals zorg voor elkaar en samen optrekken naar de toekomst. Deze stichting roept Brabanders op na te denken over de waarden die aan deze Brabantse munt gegeven kunnen worden.

De Brabantse Hoeders willen deze waarden verzamelen en ze als een manifest over de kracht van Brabant bundelen en bekend maken. Deelname aan deze waardebepaling van de Brabo kan via deze website. Commissaris van de Koning Wim van de Donk gaf als voorbeelden van deze waarden: barmhartigheid, ingetogenheid en bescheidenheid. “Het wij en de wederkerigheid als correctie op het dikke en calculerende ik. Het is een grote kracht in onze provincie en dat moet het blijven.”

Het initiatief van de Brabantse Hoeders is ingegeven door het ‘bruto nationaal geluk’. Dit idee komt van oorsprong uit het Himalaya-staatje Bhutan. Het ‘bruto nationaal geluk’ wordt onder meer bepaald door behoud en bevordering van culturele waarden, behoud van natuur en milieu, een goed bestuur van overheid en ondernemingen en het bevorderen van een duurzame sociaaleconomische ontwikkeling.

Juist in deze tijd waarin de samenleving door een moeilijke tijd gaat is het goed de Brabantse waarden te bepalen en daar naar te handelen. Het middel daartoe is de Brabo, een munt van aardewerk en ter grootte van ongeveer de vroegere Rijksdaalder. De munten zijn stuk voor stuk met de hand gemaakt en vervolgens gebakken bij Artenzo in Tilburg. In dit kunstatelier werken mensen met een beperking.

Op de munten staat een gestileerde Brabantse vlag. Een Brabo kan via deze website worden besteld. Ze kosten 5 euro. Bij dat bedrag zijn inbegrepen een certificaat van echtheid, verpakking en portokosten.

Wie de munt bestelt krijgt ook een formulier waarop men de Brabantse waarden aan kan geven. Deze waarden kunnen ook worden vermeld op de website. Bedrag overmaken op rekening NL90RABO0141864427 tnv Stg De Brabantse Hoeders. Onder vermelding van aantal munten en 
postadres.

brabo 1 brabo 2

Een Medewerkster van Artenzo werkt aan een Brabo, de Brabantse munt. Foto: Paul Spapens.