Stichting

De Brabantse Hoeders

2014 Project De Brabanste vlag

De Brabantse vlag

Als de Brabantse schaatsheldin Ireen Wüst, naar wie de schaatsbaan in Tilburg is genoemd, een wedstrijd heeft gewonnen en ze op het erepodium staat, schuift achter haar de Nederlandse driekleur omhoog. Als wielerkoningin Marianne Vos weer een palmares aan haar indrukwekkende staat van dienst heeft toegevoegd gaat de nationale driekleur in top. Als een scholier is geslaagd wordt de vaderlandse vlag uitgestoken. Als het feest is wordt er gevlagd en als er rouw is gaat de vlag halfstok. Op zulke momenten is de Tricolore een uitdrukking van eensgezindheid, van nationale trots, gedeeld verdriet, van een gezamenlijk beleefde identiteit.

Precies datzelfde geldt voor provinciale vlaggen. Na de vlag van de Friezen is de Brabantse vlag de bekendste provinciale vlag van Nederland. Deze Brabantse vlag zie je steeds vaker wapperen. Het rood-wit-geblokte dundoek wordt steeds meer gebruikt, in vlaggenmasten voor een woning, op bedrijfspaden en bij overheidsgebouwen. Net als het nationale rood-wit-blauw is het Brabantse rood-wit een uitdrukking van identiteit. Als de Brabantse vlag meer wordt uitgestoken is dat een manifestatie van de behoefte de Brabantse identiteit te benadrukken en te laten zien.

Dus lag het voor de hand dat de Brabantse Hoeders een keer met een project zouden komen waarin voor de Brabantse vlag de hoofdrol is weggelegd. Voor 2014/2015 kozen de Brabantse Hoeders de Brabantse vlag als thema voor het gezamenlijke project. Brabantse Hoeders kunnen individueel met hun eigen talenten een bijdrage leveren aan een gezamenlijk project. Het project van de Brabantse vlag bestaat uit de volgende onderdelen. Reeds gerealiseerd zijn (november 2014): een kledinglijn, een poëziebundel, een website, postkaarten en sokken. In uitvoering zijn: schoenen (ontworpen door Floris van Bommel), een natuurvlag in de vorm van witte- en rode bloemen, het inpakken à la Christo van het raadhuis van een Brabantse gemeente, zeildoek in Brabantse vlag-print voor de wieken van de Brabantse windmolens en een expositie van keramiek uit ateliers voor mensen met een verstandelijke beperking.

Zie
www.debrabantsevlag.nl

autovlag-noord-brabant-auto-vlag