Stichting

De Brabantse Hoeders

2011 Project Jacques Brel op z'n Brabants

Jacques Brel op z'n Brabants 

CD en concertreeks ‘Sjaak’ zijn een staalkaart van Brabantse cultuur  

Brabanders vertalen Jacques Brel in het dialect

Het eerste culturele project van de Hoeders van de Brabant Bokaal werd in 2011 met succes uitgevoerd. De titel van dit project luidde ‘Sjaak – Jacques Brel op z’n Brabants’. Onder deze titel werd een cd uitgebracht met in de Brabantse dialecten vertaalde liedjes van de Belgische zanger Jacques Brel. Drie concerten in Etten-Leur, Goirle en ’s-Hertogenbosch maakten ook deel uit van het eerste Hoeders-project.

Met de zegen van de in Brussel woonachtige familie Brel zijn vijftien liedjes van de grote Belgische chansonnier in een flinke variatie aan Noord-Brabantse dialecten vertaald en op een cd gezet. “We willen letterlijk laten horen dat het Noord-Brabants dialect net zoveel zeggingskracht heeft als het Frans”, aldus Bredanaar Jan Smeets. Hij was de initiatiefnemer tot ‘Jacques Brel op z’n Brabant’. Vertaalde liedjes zijn onder andere: Ne me quitte pas, Rosa, Les Bourgeois en Le plat Pays. Theo Wouters gaf elk lied een nieuw arrangement. Hij stelde een gelegenheidsorkest samen voor de begeleiding van de zangers.

Dit project kon met medewerking van Erfgoed Brabant worden uitgevoerd nadat het door de culturele organisatie ‘Hoeders van de Brabant Bokaal’ was omarmd. Veertien verschillende vertalers uit alle delen van de provincie hebben een lied van Jacques Brel vertaald. De rijke variatie aan dialecten in Noord-Brabant is letterlijk te horen. Voor de uitvoering werden dertien verschillende vertolkers, eveneens uit alle Noord-Brabantse windstreken aangezocht. Aan dit project werkten circa veertig mensen als vrijwilliger mee. De cd werd een staalkaart van de Noord-Brabantse cultuur. De titel van de cd is ‘Sjaak’, zoals de Noord-Brabanders de Franse naam Jacques uitspreken.

De cd kost 12,50 euro inc. verzendkosten en is alleen te bestellen via de website www.erfgoedbrabant.nl

Liedjes van de CD zijn hier te bekijken

'ne wals op duzend telle

't Bier 

De traone van unne vriend

Dé schoon wonder in ons samen

Borgerleuij

De leste wens

As men medje sloapt

Drankurgel

Tweije kammeruij

Ga nie weg van men

Marieke

Ik zij 'ne zomernacht

Rosa

Jongensjaren

Oons blakke laand

A ge liefde mar het