Stichting

De Brabantse Hoeders

Brabant smaakt

Op zaterdag 14 oktober nodigen we u graag uit voor Brabant Smaakt op de Genneper hoeve te Eindhoven.

Noteer de datum vast. We zijn druk bezig met de organisatie. Het belooft een bijzondere dag te worden. 
Ieder jaar organiseren de hoeders in gezamenlijkheid een activiteit, Dit jaar is het thema "Brabant Smaakt"

Meer zie hier.

 Logo BrabantSmaakt

 

Als u al info wil mail dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Mede mogelijk gemaakt door

logobrabantsmaakt

Brabant Bokaal 2023 voor Hendrik van der Aalst, Penny Klamer-Suppers en Piet de Jong. 

De Brabant Bokalen 2023 van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant gaan dit jaar naar Hendrik van der Aalst, Penny Klamer-Suppers en Piet de Jong. De onderscheiding wordt sinds 2008 jaarlijks toegekend aan personen die zich als vrijwilliger op meer dan bijzondere wijze inzetten voor cultuur en natuur in de provincie.

Hendrik van der Aalst uit Eersel ontvangt de Brabant Bokaal voor zijn jarenlange vasthoudende en veelzijdige inzet voor het Kempenmuseum De Acht Zaligheden in Eersel. Als vrijwillige conservator is hij sinds jaar en dag het boegbeeld van het museum. Hij staat de zakelijk leider en het bestuur met raad en daad bij en begeleidt jonge professionals uit het vak.

Hendrik

Penny Klamer-Suppers uit Oss krijgt de onderscheiding voor haar grote en bijzondere bijdrage aan het popmuziek- en festivalklimaat in Oss en omgeving. Sinds de jaren tachtig is zij initiatiefneemster en drijvende kracht achter diverse grote muziekevenementen in Oss, waaronder PopOss, Blues Touch en Muze Misse, waar naast bekende artiesten ook regionaal talent een podium krijgt.

Penny

Piet de Jongh uit Waalwijk wordt geëerd voor zijn vele publicaties, grote kennis van zaken en enorme inzet voor cultuurhistorie en natuurbehoud in onder andere de Westelijke Langstraat en Het Groene Woud. Hij zet zich al meer dan 40 jaar in voor het behoud van de natuur in zijn regio, onder meer als voorzitter van de natuurvereniging IVN-De Waerdman en bij de inrichting van het Natura 2000 gebied van de polders tussen Waspik en Waalwijk.

Piet

Op maandag 30 oktober aanstaande reikt Ina Adema, commissaris van de Koning en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, de Brabant Bokalen 2023 uit in het Noordbrabants Museum in 's-Hertogenbosch. Nadere details over de uitreiking zijn op dit moment nog niet bekend.

Brabant Bokaal en Brabantse Hoeders

De Brabant Bokaal is sinds 2008 een eerbetoon aan personen die zich als vrijwilliger op meer dan bijzondere wijze inzetten voor de Brabantse cultuur en natuur. Jaarlijks worden maximaal 3 personen met de Brabant Bokaal onderscheiden.

De ontvangers van de Brabant Bokaal hebben zich verenigd in Stichting De Brabantse Hoeders. De hoeders kiezen jaarlijks in samenspraak met het Cultuurfonds een nieuw cultureel en Brabant-breed project. Iedereen kan kandidaten voor de Brabant Bokaal voordragen. Kijk daarvoor op deze site.

Brabant Bokaal 2022 voor Dorien Eggink & Paul Hagenaars, Jan van Hoof en Willem Peters

De Brabant Bokalen 2022 van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant gaan dit jaar naar het echtpaar Dorien Eggink en Paul Hagenaars, Jan van Hoof en Willem Peters. De onderscheiding wordt sinds 2008 jaarlijks toegekend aan personen die zich als vrijwilliger op meer dan bijzondere wijze inzetten voor cultuur en natuur in de provincie.

 Laureaten2022

Dorien Eggink & Paul Hagenaars (Breda) worden geëerd voor de inspirerende wijze waarop zij zich inzetten voor niet-conventionele, experimentele kunst in het algemeen en het BUT-filmfestival in Breda in het bijzonder. Het is hun levenswerk om deze culturele uitingen op te sporen en aan het publiek te tonen, zowel in Breda als ver daarbuiten. Ook slagen zij erin om veel verbindingen te maken tussen kunstenaars en filmmakers onderling.

Jan van Hoof (Meierijstad) ontvangt de Brabant Bokaal voor zijn bijzondere bijdrage aan ontwikkeling van de kunst- en cultuursector in Meierijstad. Met grote drive en enthousiasme realiseert hij bijzondere activiteiten op het brede terrein van theater, muziek, beeldende kunst, literatuur en festival.

Willem Peters (Uden) krijgt de onderscheiding voor zijn bevlogen en tomeloze inzet voor het behoud en herstel van natuur, landschap en erfgoed in Oost-Brabant. Zijn werkzaamheden verricht hij veelal samen met diverse partners. Al decennialang bekleedt Willem een groot aantal vrijwilligersfuncties in al deze disciplines waarbij hij als geen ander de brug weet te slaan tussen beleid en uitvoering.

Uitreiking

Maandag 26 september 2022 reikt Ina Adema, commissaris van de Koning en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, de Brabant Bokalen 2022 uit in het Noordbrabants Museum te 's-Hertogenbosch.

Gastcollectioneur Vrouwkje Tuinman geeft leestips over tuinen

Fraukje

In het kader van het programma ‘Boeken in Brabant’ is schrijfster Vrouwkje Tuinman gastcollectioneur bij de Bibliotheek Midden-Brabant. Vanuit haar volkstuin in Duivendrecht geeft zij in een kort filmpje vijf tips voor wie wil lezen over tuinen. Op de achtergrond ruist zachtjes de A2. Jan Wolkers had ook een tuin aan de A2, waarover hij adviseerde om te doen alsof het geluid de zee is. In de video tipt Tuinman een boek van Wolkers, maar ook van Penelope Lively, Gerbrand Bakker, Allan Jenkins en Walter Murray.

Vrouwkje Tuinman houdt van tuinen. Ze heeft er momenteel vier: de ruimte voor haar huis, aan de achterkant een stadstuin die door buren de jungle wordt genoemd, het weelderige tuintje op het graf van haar partner, dichter F. Starik, en haar volkstuin, waar ze haar laatste vier boeken schreef.

Ze publiceerde vier romans en zes dichtbundels. In 2021 kwam ook de novelle Tijdelijk verblijf uit, het derde 'Brabants Boek Present'. Het gaat over een jonge weduwe die werkt aan een toekomst voor haar kinderen. Tuinmans bundel Lijfrente werd bekroond met De Grote Poëzieprijs 2020.

Kijk hier voor het filmpje met Vrouwkje Tuinman en voor alle 28 boeken uit haar gastcollectie, om direct te lezen of te reserveren.

Brabant Bokaal 2021 voor Liesbeth Schreuder, Jacques Rovers en Jan van Eijck

 ’s-HERTOGENBOSCH, 28 september 2021 - Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant kent de Brabant Bokalen 2021 toe aan Liesbeth Schreuder, Jacques Rovers en Jan van Eijck. De onderscheiding wordt sinds 2008 jaarlijks toegekend aan personen die zich als vrijwilliger op meer dan bijzondere wijze inzetten voor cultuur en natuur in de provincie.

 Laureaten2

         Liesbeth Schreuder                    Jacques Rovers                 Jan van Eijck (fotograaf: Ilse Wolf).

 

Liesbeth Schreuder (Waalre) krijgt de onderscheiding voor haar grote, gepassioneerde inzet voor de beeldende kunst in Eindhoven en omgeving. Een filmpje van haar is hier te zien. 

Jacques Rovers (Breda) ontvangt de Brabant Bokaal voor zijn grote bijdrage aan het in kaart brengen van de ontwikkeling van de flora en vegetatie in de regio West-Brabant en zijn inspirerende overdracht van deze kennis. Een filmpje van hem is hier te zien. 

Jan van Eijck (Goirle) wordt geëerd voor zijn jarenlange verdiensten voor en vele publicaties over de historie en het cultureel erfgoed van Brabant, en Goirle in het bijzonder.
Een filmpje van hem is hier te zien.

Uitreiking

Op maandag 6 december aanstaande reikt Ina Adema, commissaris van de Koning en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, de Brabant Bokalen 2021 uit. Dan worden ook de Brabant Bokalen van 2020 overhandigd aan Pieter van den Broek, Ineke Strouken en Tony Vaessen. Vanwege de coronamaatregelen was de bokaaluitreiking van vorig jaar uitgesteld tot een later moment.

Brabant Bokaal en Brabantse Hoeders

De Brabant Bokaal is sinds 2008 een eerbetoon aan personen die zich als vrijwilliger op meer dan bijzondere wijze inzetten voor de Brabantse cultuur en natuur. Jaarlijks worden maximaal drie personen met de Brabant Bokaal onderscheiden. De bokaal en de bijpassende draagspeld zijn ontworpen en gemaakt door de Brabantse kunstenaar Eelco Veenman.

De ontvangers van de Brabant Bokaal hebben zich verenigd in Stichting De Brabantse Hoeders. De hoeders kiezen jaarlijks in samenspraak met het Cultuurfonds een nieuw cultureel en Brabant-breed project. Iedereen kan kandidaten voor de Brabant Bokaal voordragen via dit formulier.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds brengt mensen, werelden en ideeën samen om cultuur en natuur te laten leven. Dankzij onze bijdragen, fondsen en prijzen ontstaan nieuwe culturele initiatieven en wordt cultureel erfgoed behouden. Dat doen we met schenkers en makers, liefhebbers en experts, bedenkers en beschermers. En met de bijdrages van de VriendenLoterij, de Nederlandse Loterij en van al onze donateurs. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant is een van de twaalf provinciale afdelingen.

Boeken in Brabant 

In de prachtige entourage van de Bibliotheek LocHal kun je optredens bijwonen van schrijver Wim Daniëls, oud-Rijksbouwmeester Floris Alkemade, spreekt conservator Emy Thorissen over de historische boeken in de Brabant-Collectie en vertelt schrijfster Marijke Schermer over haar verblijf bij de zusters in het klooster Sint Catharinadal en haar wandeling over het Brabantse Kloosterpad.

Ook is er de Leesclub, een meet & greet met Vrouwkje Tuinman, schrijfster van het Brabants Boek Present 2021 ‘Tijdelijk verblijf’.

Verder kun je de nieuwe film van natuurfilmer Mark Kapteijns naar een boek over de Dommel zien, verschillende kleine exposities bekijken, voordrachten bijwonen en ‘levende boeken’ ontmoeten, een mobiele drukkerij, maar ook een ‘digitaal’ scriptorium, kinderactiviteiten en een speciale boekenmarkt bezoeken.

Datum:                     6 november van 11.00-17.00 uur.
Adres:                      de Bibliotheek LocHal, Tilburg (direct achter station)
Entree:                     Gratis; voor sommige onderdelen is aanmelding vooraf noodzakelijk. Dit kan binnenkort via deze website.

boek

Brabant Bokaal voor Pieter van den Broek, Ineke Strouken en Tony Vaessen

22-09-2020 

Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant kent de Brabant Bokalen 2020 toe aan Pieter van den Broek, Ineke Strouken en Tony Vaessen. De onderscheiding wordt sinds 2008 jaarlijks toegekend aan personen die zich als vrijwilliger op meer dan bijzondere wijze inzetten voor cultuur en natuur in de provincie.

Pieter van den Broek (Bergeijk)

Van den Broek ontvangt de Brabant Bokaal voor zijn jarenlange inzet en passie voor de muziek en het culturele verenigingsleven én voor zijn inspirerende spilfunctie in muziekeducatie voor jonge muzikanten in de regio Bergeijk.

Tony Vasessen (Waalre)

Vaessen wordt geëerd voor zijn bijzonder indrukwekkende bijdrage aan het gildewezen en de volkscultuur in Brabant en ver daarbuiten, in het bijzonder als hoofdman bij het Sint-Martinusgilde uit Waalre. Daarnaast is Vaessen actief als vicevoorzitter bij de Stichting Herdenking Brabantse Gesneuvelden.

Ineke Strouken (Oirschot)

Strouken krijgt de onderscheiding voor haar gedreven, vasthoudende en langdurige inzet voor het Brabants immaterieel erfgoed, waaronder tradities uit het dagelijkse leven. Door haar bijdrage is de maatschappelijke relevantie van levend erfgoed op de kaart gezet.

drie
  Pieter van den Broek (Bergeijk)       Tony Vaessen (Waalre)           Ineke Strouken (Oirschot)

   (Foto: 
Lilian Verhappen                      Foto: M
arc Bolsius                  Foto: Marc Bolsius  )

Uitreiking 

Op maandag 30 november aanstaande reikt Ina Adema, commissaris van de Koning en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, de Brabant Bokalen 2020 uit.

Laureaten

De laureaten van de Brabant Bokaal hebben zich verenigd in Stichting De Brabantse Hoeders. De hoeders kiezen jaarlijks in samenspraak met het Cultuurfonds een nieuw cultureel project dat ze willen ondersteunen.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds is bevlogen voorvechter van cultuur, natuur en wetenschap in Nederland en daarbuiten. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen worden bijzondere initiatieven en talent gestimuleerd. Als inspirator van hedendaags mecenaat geeft het Prins Bernhard Cultuurfonds particulieren, stichtingen en bedrijven onafhankelijk en deskundig advies over filantropie. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant is een van de twaalf provinciale afdelingen.


Hoeders-project 2020: Humor in Brabant

Brabant with Love, een vrolijke film over de Brabantse natuur

Tijdens het door de Brabantse Hoeders georganiseerde Festival van de Brabantse Humor ging een nieuwe natuurfilm van Mark Kapteijns in première. De eerste vertoning in aanwezigheid van burgemeester Jack Mikkers van de gemeente Den Bosch was op zondag 13 september in  cultuurcentrum Perron 3 in Rosmalen.

Brabant with Love laat op een vrolijke en sympathieke manier zien hoe dieren volkomen zichzelf zijn in hun dagelijks leven. Met zijn camera volgt Mark Kapteijns dieren in de Brabantse natuur terwijl ze elkaar het hof maken, jongen krijgen en die opvoeden.

Mark Kapteijns is opzichter bij Brabants Landschap. Hij is lid van de Brabantse Hoeders. Hij maakte al meer dan dertig natuurfilms waarvan er een flink aantal door Omroep Brabant zijn uitgezonden. De sprankelende beelden worden van commentaar voorzien door Cor Swanenberg, gespecialiseerd in Brabants dialect en eveneens lid van de Brabantse Hoeders.

De film Brabant with Love is hier te zien:

Pien Storm van Leeuwen overleden (1945-2020)

Op 30 september 2020 is Pien Storm van Leeuwen overleden.

Ze behoorde tot de derde lichting Hoeders. Ze werd in 2010 geëerd met de Brabant Bokaal. Poëzie was haar leven. In haar gedichten voelde je steeds haar inborst, een milde, zachte kijk op de wereld; soms riepen de gedichten van deze intense gevoelsmens het gevoel op alsof Moeder Natuur zelf de schoonhuid  van de mens en de wereld bezong.

Het was dan ook bijna logisch dat ze iets bedacht waardoor haar gedichten op de meest ideale plaatsen genoten konden worden. Pien introduceerde de Poosplaats, meestal grote zwerfkeien waarin gedichten zijn gebeiteld. Er liggen er meer dan honderd in Brabant. Ook in de op 6 september onthulde bank ter gelegenheid van tien jaar Hoeders is een ontzettend fijn gedicht van haar vereeuwigd:

Uit liefde voor dit mooie land

Bewogen door warmte en waarden

Zetten Brabantse Hoeders tezamen zich in

Koesteren de cultuur en natuur

Het hart van ons Brabant.

Pien bezorgde de Brabantse Hoeders een aantal prachtige dichtbundels, waaronder die waarin de Brabantse vlag werd bezongen en vorig jaar nog een bundel over de Brabantse zandpaden. Pien ten voeten uit was dat ze voor deze en tal van andere poëzieprojecten ze steeds andere dichters tot deelname uitnodigde. Deze grande dame van de Brabantse poëzie was daarmee ook een spil van de Brabantse dichtkunst. In wat ze dichtte over de Brabantse vlag herkennen we Pien, die zelf verwachtte (en zoals verwoordt op de rouwkaart) na haar leven te zullen ‘vervloeien met het altijddurende’:

Licht buigend wenkt

Brabant klank in haar klare taal

Moduleert langs meanders

In zangerig spreken.


10 jaar De Brabantse Hoeders


Op zondag 6 september 2020 staan de leden van Stichting De Brabantse Hoeders stil bij het feit dat zij 10 jaar actief zijn. Op het geografisch middelpunt van Noord-Brabant, in Oisterwijk, zal Commissaris van de Koning Wim van de Donk die dag een bijzondere bank onthullen ter herinnering aan dit feit. Op de bank is een gedicht aangebracht van Hoeder Pien Storm van Leeuwen-Hoogland.

Bank

Bert van Leijsen overleden

Een van de eerste Hoeders geloofde in de mens én in Onze Lieve Heer

In een hospice in zijn woonplaats Geldrop is in de nacht van vrijdag op zaterdag (4 juli 2020) Bert van Leijsen overleden. Hij sliep rustig in, zoals dat heet. Bert was in 2008 samen met Frits Speetjens en Ton Biemans een van de eerste drie Brabanders die met de Brabant Bokaal werd geëerd. Gedurende een aantal jaren was Bert de penningmeester van de stichting De Brabantse Hoeders.

Bert zag in 1940 het levenslicht in Oosterhout. Hij was zijn hele leven alleenstaand. Zijn lichaam heeft hij ter beschikking gesteld aan de wetenschap. Er is geen mogelijkheid om afscheid te nemen. We zullen deze bescheiden weldoener herdenken tijdens de vergadering op 6 september in Oisterwijk. 

In zijn woonplaats Geldrop was Bert zeer gezien. Hij was een gemeenschapsmens pur sang. Hij heeft gedurende vele jaren enorm veel gedaan voor Geldrop: voor het kasteel, de Brigidakerk, de harmonie, het gilde, het Weverijmuseum en nog veel meer. De meeste Hoeders herinneren zich dat museum door de door Bert georganiseerde vergadering die we daar hebben gehad.

Lag bij zijn uitverkiezing tot laureaat van de Brabant Bokaal de nadruk op zijn grote betekenis voor de cultuur in Geldrop, zo mogelijk nog groter was zijn sociale betrokkenheid bij deze gemeenschap. Mensen die aan de grond zaten en hulp nodig hadden, liepen bij hem in en uit. De Vincentiusvereniging leunde sterk op hem. Bert was een steun en toeverlaat voor vluchtelingen die in Geldrop werden gehuisvest. Voor het Hoeders-project ‘Nieuwe Brabanders’ bemiddelde hij voor deelname door culturen die normaal gesproken moeilijk benaderbaar zijn.

Voor velen buiten het zicht was zijn bepalende inzet voor een groot schoolproject in een van de armste delen van India. Zonder hem was dat nooit gelukt. Tot kort voor zijn overlijden zette hij zich daarvoor in. Bert was een financiële man; hij was 25 jaar directeur van de Rabobank in Geldrop. Zijn deskundigheid was een enorme uitkomst voor de Hoeders toen hij zich bereid verklaarde om penningmeester te worden. Hij deed dat met de grootste getrouwheid, precies zoals hij was: bescheiden, op de achtergrond, maar uit alle kracht betrokken bij de Hoeders, die hij tijdens een aantal projecten ook financieel heeft gesteund.      

Drie jaar geleden werd hij ernstig ziek. Iedereen die hem toen heeft meegemaakt zal beamen dat hij enorm voor zijn leven heeft geknokt. Tot aan zijn dood waren het drie loodzware jaren, zowel fysiek als mentaal. Steeds werd hoop de grond in geslagen en steeds was hij vol goede moed. Pas op het laatst ging het niet meer en ging hij naar een hospice om daar in het bijzijn van familieleden op weg te gaan naar God; daar geloofde hij voor 100 procent in. De zachtaardige Bert kon met alle tegenslagen en een pijnlijk levenseinde overweg omdat hij diepgelovig was – hij geloofde in Onze Lieve Heer én in mensen.

Bert, de Hoeders sluiten jouw ziel in hun hart!

Paul Spapens, voorzitter Brabantse Hoeders.                       

Bert

Bert van Leijsen ruim een maand voor zijn dood op 30 mei 2020 in zijn appartement in Geldrop.       

                 

Commissaris van de koning Wim van de Donk neemt eerste exemplaar in ontvangst

Hoeders-primeur: mondkapje van Brabantse vlag

Actueler kan bijna niet, een nieuwe actie van de Brabantse Hoeders. Nu het mondkapje steeds meer in het straatbeeld verschijnt en het zich ontwikkelt tot een modeaccessoire van de eerste orde, hebben de Brabantse Hoeders het initiatief genomen tot een mondkapje gemaakt van de Brabantse vlag. De Tilburgse textielkunstenares Truus de Kanter was bereid er een paar te maken. Het eerste exemplaar van de zeer geslaagde uitvoering is afgelopen donderdagmorgen 7 mei bij een van de ingangen van het centraal station van Tilburg overhandigd aan commissaris van de koning Wim van de Donk. Hij reageerde enthousiast op het Brabantse vlag- mondkapje. Truus de Kanter hiep hem bij het voorbinden van het mondkapje. Hij sprak de verwachting uit dat er wel eens een grote vraag naar dit mondkapje zou kunnen ontstaan. Truus de Kanter realiseerde eerder de zeer succesvolle kledinglijn gebaseerd op de Brabantse vlag. Daar was nog een heel klein beetje stof van over en daarvan zijn de mondkapjes vervaardigd.

mondkapje

De Brabantse Hoeders hebben slechts 2 mondkapjes laten maken. Deze waren bedoeld als een cultureel statement in het kader van Corona, vanuit het besef dat we met de Brabantse waarden samen het verst komen in deze moeilijke tijd. We hebben nooit de intentie gehad om er veel te laten maken. Inmiddels zijn we blij verrast door de vele positieve reacties. Die verzamelen we. Mogelijk dat we op grond daarvan alsnog besluiten om er toch iets meer mee te gaan doen. Dat laten we dan via de site weten

Paul Spapens,

voorzitter Brabantse Hoeders

Dit jaar is de Brabant Bokaal toegekend aan Charlotte Landsheer, Willfred van der Kloet en Aat Rietveld

De Brabant Bokaal is een onderscheiding die het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant jaarlijks toekent aan personen die zich als vrijwilliger op meer dan bijzondere wijze inzetten voor de Brabantse cultuur en natuur. De onderscheiding wordt uitgereikt sinds 2008. De laureaten van de Brabant Bokaal hebben zich verenigd in Stichting De Brabantse Hoeders. De hoeders kiezen jaarlijks in samenspraak met het Cultuurfonds een nieuw cultureel project.

hoeder2019 002

Vlnr: Willfred van der Kloet, Charlotte Landsheer en Aat Rietveld (foto: Marc Bolsius)

Charlotte Landsheer (’s-Hertogenbosch)

Ontvangt de Brabant Bokaal voor haar ongelofelijke inzet en passie voor het keramische ambacht dat zij vol compassie en menselijkheid uitvoert. Ze is internationaal schatbewaarder van de keramiek en maakt met haar mensen ‘aardewerk boordevol liefde’.

Willfred van der Kloet (Ulvenhout)

Ontvangt de Brabant Bokaal voor zijn grote verdiensten en veelzijdige toewijding voor de amateurkunst en voor zijn spilfunctie binnen het verenigingsleven van de blaasmuziek in Noord-Brabant.

Aat Rietveld (Breda)

Ontvangt de Brabant Bokaal voor zijn grote bijdrage aan natuurbehoud in het algemeen en de leefomgeving van de bij in het bijzonder. Zijn inspanningen voor bijen, imkers en bijenhouderijen zijn van grote betekenis voor onze provincie en ver daarbuiten.

Uitreiking

Op maandag 25 november heeft Jan Post, vice-voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, de Brabant Bokalen 2019 uit op het provinciehuis in ‘s-Hertogenbosch.

Brabant Bokaal voor Ans Buys, Gerard van Esch en Mark Kapteijns

`s-Hertogenbosch, 26 september - Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant erkent en waardeert de inzet voor cultuur en natuur van Ans Buys, Gerard van Esch en Mark Kapteijns met de Brabant Bokalen 2018.

De Brabant Bokaal is een onderscheiding die het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant jaarlijks toekent aan personen die zich als vrijwilliger op meer dan bijzondere wijze inzetten voor de Brabantse cultuur en natuur. De onderscheiding wordt uitgereikt sinds 2008. De laureaten van de Brabant Bokaal hebben zich verenigd in Stichting De Brabantse Hoeders. De hoeders kiezen jaarlijks in samenspraak met het Cultuurfonds een nieuw cultureel project.

Mevrouw Ans Buys Voor haar onvermoeibare inzet en gedrevenheid voor cultuureducatie in Brabant en ver daarbuiten en voor haar bestuurlijke werkzaamheden voor tal van culturele instellingen.

De heer Gerard van Esch Voor zijn jarenlange vasthoudende en inspirerende inspanningen voor behoud en zinvolle herbestemming van uniek onvervangbaar cultureel en natuurlijk erfgoed. Door zijn inzet zijn de Langstraatregio en het spoorwegtracé rondom ’s-Hertogenbosch binnen Europa op de kaart gezet.

De heer Mark Kapteijns Voor zijn belangrijke bijdrage aan het natuurbewustzijn in Brabant. Met zijn natuurfilms van uitzonderlijke kwaliteit vergroot hij het besef dat de natuur beschermd moet worden.

Uitreiking Op maandag 3 december aanstaande reikt Wim van de Donk, Commissaris van de Koning en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, de Brabant Bokalen 2018 uit op het provinciehuis in ‘s-Hertogenbosch.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds Het Prins Bernhard Cultuurfonds is bevlogen pleitbezorger van cultuur, natuur en wetenschap in Nederland en daarbuiten. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen worden bijzondere initiatieven en talent gestimuleerd. Als inspirator van hedendaags mecenaat geeft het Prins Bernhard Cultuurfonds particulieren, stichtingen en bedrijven onafhankelijk en deskundig advies over filantropie. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant is een van de twaalf provinciale afdelingen.

Festival van de lopende cultuur in Brabant 

16 september te Bergen op Zoom.

Een groots opgezet uniek festival van de lopende cultuur. Deze vorm van (volks)cultuur is kenmerkend voor Brabant. Er waren zo'n honderd vormen te zien. Gilden, fanfares, steltlopers, reuzen, carnaval, ommegangen, muziek in verschillende toonaarden, historische loopgroepen, praalwagens en vormen van re-enactment. 

reuzen

Dertigste brabantbokaal uitgereikt

De inzet van voor cultuur van Anna Uitde Haag, Harry Verhoeven en Peter-Louis Vrijdag wordt door het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant gewaardeerd met de Brabant Bokalen 2017. Op maandag 13 november heeft Wim van de Donk, Commissaris van de Koning en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, de Brabant Bokalen 2017 uitgerijkt. Dit gebeurde op een bijzondere locatie: de herbestemde kerk van Sprundel. De keuze voor deze locatie is een opmaat tot de Open Kerken Dag op 26 november, een project van de Brabantse Hoeders. Deze dag is bedoeld om aandacht te vragen voor religieus erfgoed dat de komende jaren leeg komt te staan en waarvoor andere bestemmingen gezocht moeten worden.

De bokalen werden uitgereikt aan Anne Uitde Haag, Harry Verhoeven en Peter-Louis Vrijdag 

anne
Anne Uitde Haag                                                                                           foto Angeline Swinkels                                                                   

vrijdag

Harry Verhoeven                                                                                          foto Angeline Swinkels

verhoeven

Peter Louis Vrijdag                                                                                    foto Angeline Swinkels

groepsfoto

De laureaten met Commissaris van de Koning Wim van de Donk               foto Angeline Swinkels


De Brabant Bokaal is een onderscheiding die het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant jaarlijks toekent aan personen die zich als vrijwilliger op meer dan bijzondere wijze inzetten voor de Brabantse cultuur en natuur. De onderscheiding wordt uitgereikt sinds 2008. De laureaten van de Brabant Bokaal hebben zich verenigd in Stichting De Brabantse Hoeders. De hoeders kiezen jaarlijks in samenspraak met het Cultuurfonds een nieuw cultureel project.

Anna Uitde Haag Voor haar grote verdienste voor het vak van cabaretier in Brabant en Nederland. Haar niet aflatende inzet en aanhoudende stroom van activiteiten om cabaret en kleinkunst op een hoger plan te tillen resulteerde in de hbo-accreditatie van de Koningstheateracademie; de eerste cabaretopleiding in Nederland op hbo-niveau.

Harry Verhoeven Voor zijn tomeloze en veelzijdige inzet en ambassadeurschap voor de klassieke ambachten, de ambachtsman en de kunst in het algemeen en voor zijn initiatief en inspirerende inspanningen voor ’t Techniekhuys te Veldhoven in het bijzonder.

Peter-Louis Vrijdag Voor zijn inspirerende rol als oprichter van het Nederlands Steendrukmuseum te Valkenswaard, voor zijn bevlogen en tomeloze inzet voor dit museum gedurende vele jaren en voor zijn rol als moderne mecenas. 

bokalen

Tien jaar geleden kreeg ik van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant de opdracht om 3 zilveren bokalen per jaar te ontwerpen en maken. Ik ontwikkelde het concept van een steeds langer wordende slinger van bokalen die door brabant trekt en alle laureaten met elkaar verbindt. De voet van de ene bokaal past precies aan de kelk van de voorgaande bokaal, tijdens het maken zijn ze zelfs echt fysiek met elkaar verbonden. Volgende week worden de achtentwintigste, negenentwintigste en dertigste bokaal uitgereikt. Daarmee wordt de virtuele slinger ondertussen 6 meter 30 lang. Ik vind het bijzonder dat sinds een aantal jaar alle laureaten zich, op hun initiatief, verenigd hebben in ‘De Brabantse Hoeders’. Zo wordt in de praktijk gebracht wat de ‘slinger van bokalen’ in eerste instantie probeert te verbeelden!

Raadhuis Oisterwijk met en zonder Brabantse vlag uitvergroot bij Brabantse Monumentenwacht

In opdracht van de Monumentwacht Noord-Brabant zijn recent twee foto’s gemaakt van het historisch raadhuis van Oisterwijk. De ene foto laat het monument zien zónder Brabantse vlag, op de andere foto is het raadhuis helemaal ingepakt. Beide foto’s zijn vanuit dezelfde positie gemaakt en ook de compositie is nagenoeg gelijk.

De foto’s komen uitvergroot te hangen in het gerenoveerde kantoor van de Brabantse Monumentenwacht. Dit is gevestigd in het monumentale pand van Sparrendaal in Helvoirt. Je kunt dit gebouw zien liggen vanaf de weg van Tilburg naar Den Bosch. De foto’s van het Oisterwijkse raadhuis zijn in opdracht gemaakt door Paul van Galen. Hij was tot voor kort fotograaf van de Rijksdienst voor het cultureel Erfgoed.

De uitvergrote en ingelijste foto’s is een van de opmerkelijke resultaten en gevolgen van het spraakmakende cultureel project van de Brabantse Hoeders. Voor de gemeente Oisterwijk is het een opsteker omdat in het kantoor van de Brabantse Monumentenwacht veel mensen komen die iets met monumenten te maken hebben. De opmerkelijke foto’s vestigen sterk de aandacht op dit Oisterwijkse erfgoed én op het feit dat dit raadhuis à la Christo is ingepakt op initiatief van de Brabantse Hoeders. 

Dichtbundel met poëzie over de Brabantse vlag

 

Met als titel ‘Brabants Vlag’ is een bundel gedichten over de Brabantse vlag verschenen. Behalve gedichten van 17 verschillende Brabantse dichters staat in dit boekje een beknopte geschiedenis van de Brabantse vlag. De 48 pagina’s tellende dichtbundel kost 5 euro en is voor dit bedrag (inclusief verzendkosten) te bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Het zijn allemaal dichters van naam en faam die een bijdrage hebben geleverd voor deze dichtbundel. Een van de gedichten is geïnspireerd op de mooist zin over Brabant ooit geschreven: ‘En nergens ligt een glimlach zo gereed, als waar de wereld land van Brabant heet’, dichtte Harriet Laurey.

 

De dichtbundel ‘Brabants Vlag’ is een uitgave van de Stichting de Brabantse Hoeders. Dat zijn vrouwen en mannen die zijn onderscheiden met de Brabant Bokaal. Jaarlijks reikt het Prins Bernhard cultuurfonds Noord-Brabant deze onderscheiding uit aan maximaal drie Brabanders die zich jarenlang als vrijwilliger hebben ingezet voor de cultuur en de natuur van Brabant. De Brabantse Hoeders organiseren jaarlijks een cultureel project. De dichtbundel maakt onderdeel uit van een project geïnspireerd op de Brabantse vlag.

 

Een van de Hoeders is de Bossche historicus Jac. Biemans. Hij scheef voor de bundel ene beknopte geschiedenis over de Brabantse vlag. Daaruit blijkt dat de kenmerkende kleuren rood en wit al vroeg voorkomen in Brabant. Vanaf eind zeventiende eeuw werd de blokkenvlag in Antwerpen gebruikt als vlag voor zeeschepen. In 1959 is de geblokte vlag officieel aangenomen als vlag van de provincie Noord-Brabant.

 

Brabants bont

 

In het boekje wordt beschreven hoe de Brabantse vlag er uitziet. Die wijkt af van het Brabants bont. Achter de ruitjes op deze foto is Brabants bont aangebracht. Foto: Paul Spapens.

Brabantse vlag inspireerde gespecialiseerde Brabantse kunstateliers

Kunst van mensen met beperking te zien in Provinciehuis.

Expositie

Deelnemende kunstenaars bekijken keramiek in een vitrine in het Provinciehuis. Foto: Paul Spapens.

In Het Provinciehuis in Den Bosch is een tentoonstelling te zien van kunst gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking. De expositie is een initiatief van de Brabantse Hoeders. De kunstwerken zijn te zien tot 15 oktober tijdens kantooruren. Gedeputeerde Henri Swinkels van cultuur verrichtte de opening.

Op de tentoonstelling staan kunstwerken afkomstig uit vier Brabantse kunstateliers voor mensen met een beperking. Behalve Artenzo uit Tilburg doen aan de expositie mee Pauwer en de Kunst Sjop uit Bergen op Zoom en Kempro uit Sterksel. In totaal zijn meer dan dertig kunstenaars met een beperking bij dit project betrokken.

De expositie laat vooral keramiek zien. Behalve potten bestaat de tentoonstelling uit zeer creatieve objecten. Zo laat de Kunst Sjop uit Bergen op Zoom een Muizenspel zien. De makers van dit zelfbedacht Muizenspel vragen de bezoekers van de tentoonstelling om spelregels te bedenken. Het Tilburgs atelier Artenzo leverde onder meer twee grote objecten bestaande uit ieder tientallen tegeltjes. Elk tegeltje is met de hand gemaakt en stelt elementen voor van het Brabantse land. Deze tegeltjes die samen Brabant vormen gaan over in tegeltjes in de kleuren rood en wit van de Brabantse vlag.

De tentoonstelling is georganiseerd door de Brabantse Hoeders. Elke jaar reikt het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant aan maximaal drie Brabanders (v/m) de Brabant Bokaal uit. Deze prijs gaat naar Brabanders die zich lang en intensief in hebben gezet voor de cultuur en de natuur van Brabant. De winnaars van de Brabant Bokaal hebben zich verenigd in de Brabantse Hoeders. Jaarlijks organiseren ze een Brabant breed en vernieuwend cultureel project. Het thema dit jaar is de Brabantse vlag. De Kunstenaars van de ateliers voor mensen met een beperking hebben daar een schitterende bijdrage aan geleverd.

Docu over Nieuwe Brabanders

Op vrijdag 22 mei is het weer tijd voor een boeiende documentaire van lokale bodem. In ‘En nu ben ik hier’ van Daniel Valle Robles zien we portretten van nieuwe Brabanders. Migranten die overal vandaan komen en zich in de Brabantse steden en dorpen hebben gevestigd. Daniel is zelf een nieuwe Brabander. Hij kwam van Guatemala naar Tilburg voor de liefde.  De film is een zoektocht naar antwoorden. Wat is dat eigenlijk een ‘Nieuwe Brabander’? Hoe voelt dat precies?
 
Aanleiding voor de film was het boek van Paul Spapens met als titel ‘Schatten van Nieuwe Brabanders’ naar het gelijknamige project van Stichting De Brabantse Hoeders. In dit boek worden de levensverhalen van vijftig in Brabant wonende mensen uit alle delen van de wereld verteld. Met ook een portret van Daniel Valle Robles. Daniel selecteerde vijf personen uit het boek voor zijn documentaire. Jac. Biemans was zowel bij boek als film betrokken vanuit de Stichting De Brabantse Hoeders en geeft een inleiding bij de film. Na de film is er een Q&A met publiek en filmmaker. Voorafgaand aan de hoofdfilm vertonen we de prachtige voorfilm ‘Welterusten’ van Jasper Bruijns over eenzaamheid in een grote stad.
 
En nu ben ik hier - over nieuwe Brabanders - 49 min - Daniel Valle Robles - NL
Wanneer: vrijdag 22 mei
Waar: De NWE Vorst, Willem II Straat 49, 5038 BD Tilburg
Entree: € 5,- vvk / € 6,- kassa
Reserveren: via www.denwevorst.nl
Aanvang: 20.00
Info: www.popupcinema.nu  of www.denwevorst.nl
www.facebook.com/popupcinema.nu
Twitter: @solarcinema



Tentoonstelling in Museum ’t Oude Slot in Veldhoven Complete kledinglijn geïnspireerd op de Brabantse vlag|


In Museum ’t Oude Slot in Veldhoven is zaterdag 28 februari 2015 de tentoonstelling ‘Brabantse mode in rood en wit’ geopend. Op deze expositie is een complete kledinglijn te zien geïnspireerd op de Brabantse vlag. De kledingstukken zijn gemaakt door ontwerpster Truus de Kanter uit Tilburg. Vicevoorzitter Jan Post van het Prins Bernhard cultuurfonds Noord-Brabant sprak een openingswoord. Hij complimenteerde zowel Truus de Kanter als Annette Redeveld, directeur van het Veldhovens museum. De tentoonstelling is een initiatief van de Brabantse Hoeders. De kledingstukken zijn in ’t Oude Slot in Veldhoven te zien tot en met 29 maart. De openingstijden zijn van woensdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Museum ’t Oude Slot is gevestigd aan Hemelrijken 6, Veldhoven.

HOEDERS BRABANTSE VLAG KLEDINGLIJN OPENIN EXPO OUDE SLOT VELDHOVEN  DSC 4360 24

HOEDERS BRABANTSE VLAG KLEDINGLIJN OPENIN EXPO OUDE SLOT VELDHOVEN  DSC 4360 20

HOEDERS BRABANTSE VLAG KLEDINGLIJN OPENIN EXPO OUDE SLOT VELDHOVEN  DSC 4360 19

HOEDERS BRABANTSE VLAG KLEDINGLIJN OPENIN EXPO OUDE SLOT VELDHOVEN  DSC 4360 6



Complete kledinglijn geïnspireerd op de Brabantse vlag door Truus Kanter

Truus de Kanter (1948) is een gerenommeerd kledingontwerpster. Ze heeft haar eigen atelier in Tilburg. Ze maakte in het kader van zogeheten Textiel Weekeinden in het Textiel Museum in Tilburg onder meer kledingcollecties geïnspireerd op kunstenaars als Mondriaan en Rietveld. In haar modeshows is duidelijk haar professionele dansopleiding herkenbaar.

Truus de Kanter is door de Brabantse Hoeders gevraagd een kledinglijn geïnspireerd op de Brabantse vlag te ontwikkelen. Brabantse Hoeders zijn vrouwen en mannen die zijn onderscheiden met de Brabant Bokaal. Dit is een jaarlijkse prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. De winnaars hebben zich verenigd in de Brabantse Hoeders. Jaarlijks realiseren ze samen een cultureel project.

Het thema dit jaar is de Brabantse vlag. De kledinglijn van Truus de Kanter is een van de meer dan tien activiteiten over de Brabantse vlag. Als onderdeel van ditzelfde project is een bundel uitgegeven met gedichten over de Brabantse vlag. Hierin staat onder meer een gedicht van Pien Storm van Leeuwen, een van de Brabantse Hoeders.

TRUUS DE KANTER EN THEO MUZIEK DSC 1333 3  TRUUS DE KANTER IN HAAR ATELIER 2 mei 2014 DSC 9401 7  TRUUS DE KANTER TEXTIELLAB april 2014 Brabantse vlag prints 001 1
In haar atelier werkt Truus de Kanter aan de Brabantse vlag-kleding. Foto: Paul Spapens.

Er zijn in totaal twaalf kledingensembles ontworpen voor meisjes en jongens, voor vrouwen en mannen. De kledinglijn is vrij klassiek van opzet. Ook vrijetijdskleding en zelfs een outfit voor golfers maken er delle van uit Het hoogtepunt is een bruidsjurk.

PBCF Brabant Bokaal 2014 - mOOm photography HR-50

Meer details zijn hier te zien.