Stichting

De Brabantse Hoeders


Boeken in Brabant 

Achtergrond

Naast alle vernieuwingen als het internet, e-books en podcasts is het traditionele, op papier gedrukte en ingebonden boek een blijvend fenomeen. En daarachter gaat een hele creatieve en productieve sector schuil van auteurs, uitgevers, vormgevers, redacteuren, fotografen, beeldresearchers, boekhandels, bibliotheken, antiquariaten,  cineasten, podcastmakers…. Het project van de Brabantse Hoeders 2021 ‘Boeken in Brabant’ stelt de wereld van het Brabantse boek centraal tijdens een gevarieerd dagprogramma, gevolgd door een ‘Boekenbal’, beide nadrukkelijk voor iedereen.  Meer is hier te lezen

Wedstrijd voor amateurkunstenaars en – fotografen: “BOEKEN IN BRABANT”

Stichting De Brabantse Hoeders organiseert twee wedstijden: een voor amateurkunstenaars en een voor amateurfotografen. Het thema is “Boeken in Brabant”. Voor elk van beide disciplines zijn drie geldprijzen ter waarde van 200, 100 en 75 euro beschikbaar. De digitale inzendingen moeten uiterlijk 30 september binnen zijn bij de jury via onderstaand mailadres.

De Brabantse Hoeders is een Brabant-brede organisatie van vrouwen en mannen. Wat ze gemeen hebben is dat ze zijn onderscheiden met de Brabant Bokaal van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. Verenigd in de Brabantse Hoeders organiseren ze jaarlijks een evenement gericht op de cultuur en/of natuur van Brabant. Al een paar keer is als onderdeel van een evenement met succes een wedstrijd georganiseerd voor amateurkunstenaars en –fotografen.

boek

“Boeken in Brabant” is een groot evenement in de LocHal in Tilburg. Op 6 november wordt op gevarieerde en vernieuwende wijze stilgestaan bij alles wat te maken heeft met boeken in Brabant. Tijdens dit evenement zullen alle genomineerde werken worden getoond. Op 13 november worden in het Jheronimus Bosch Art Center in Den Bosch de prijswinnaars bekendgemaakt.

Deelnemers wordt gevraagd zich te laten inspireren door boeken. Dat mag écht zo breed mogelijk. Denk aan boekhandels, bibliotheken, drukkerijen, schrijvers, lezende mensen, (graf)monumenten van schrijvers of hoe de natuur inspireert tot poëtische visies op het thema. De keuze voor materiaalgebruik of stijl is geheel vrij. Wel verwacht de vakjury een herkenning naar het gevraagde thema “Boeken in Brabant”.

Hier het wedstrijdreglement en inschrijfformulier.

Voor meer informatie: stuur een mail naar de projectleider van deze wedstrijd: Hoeder Harry Verhoeven, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Naar dit mailadres moeten ook de inzendingen worden gestuurd.

Boek-kunst © Harry Verhoeven

Brabant Bokaal voor Pieter van den Broek, Ineke Strouken en Tony Vaessen

22-09-2020 

Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant kent de Brabant Bokalen 2020 toe aan Pieter van den Broek, Ineke Strouken en Tony Vaessen. De onderscheiding wordt sinds 2008 jaarlijks toegekend aan personen die zich als vrijwilliger op meer dan bijzondere wijze inzetten voor cultuur en natuur in de provincie.

Pieter van den Broek (Bergeijk)

Van den Broek ontvangt de Brabant Bokaal voor zijn jarenlange inzet en passie voor de muziek en het culturele verenigingsleven én voor zijn inspirerende spilfunctie in muziekeducatie voor jonge muzikanten in de regio Bergeijk.

Tony Vasessen (Waalre)

Vaessen wordt geëerd voor zijn bijzonder indrukwekkende bijdrage aan het gildewezen en de volkscultuur in Brabant en ver daarbuiten, in het bijzonder als hoofdman bij het Sint-Martinusgilde uit Waalre. Daarnaast is Vaessen actief als vicevoorzitter bij de Stichting Herdenking Brabantse Gesneuvelden.

Ineke Strouken (Oirschot)

Strouken krijgt de onderscheiding voor haar gedreven, vasthoudende en langdurige inzet voor het Brabants immaterieel erfgoed, waaronder tradities uit het dagelijkse leven. Door haar bijdrage is de maatschappelijke relevantie van levend erfgoed op de kaart gezet.

drie
  Pieter van den Broek (Bergeijk)       Tony Vaessen (Waalre)           Ineke Strouken (Oirschot)

   (Foto: 
Lilian Verhappen                      Foto: M
arc Bolsius                  Foto: Marc Bolsius  )

Uitreiking 

Op maandag 30 november aanstaande reikt Ina Adema, commissaris van de Koning en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, de Brabant Bokalen 2020 uit.

Laureaten

De laureaten van de Brabant Bokaal hebben zich verenigd in Stichting De Brabantse Hoeders. De hoeders kiezen jaarlijks in samenspraak met het Cultuurfonds een nieuw cultureel project dat ze willen ondersteunen.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds is bevlogen voorvechter van cultuur, natuur en wetenschap in Nederland en daarbuiten. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen worden bijzondere initiatieven en talent gestimuleerd. Als inspirator van hedendaags mecenaat geeft het Prins Bernhard Cultuurfonds particulieren, stichtingen en bedrijven onafhankelijk en deskundig advies over filantropie. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant is een van de twaalf provinciale afdelingen.


Hoeders-project 2020: Humor in Brabant

Brabant with Love, een vrolijke film over de Brabantse natuur

Tijdens het door de Brabantse Hoeders georganiseerde Festival van de Brabantse Humor ging een nieuwe natuurfilm van Mark Kapteijns in première. De eerste vertoning in aanwezigheid van burgemeester Jack Mikkers van de gemeente Den Bosch was op zondag 13 september in  cultuurcentrum Perron 3 in Rosmalen.

Brabant with Love laat op een vrolijke en sympathieke manier zien hoe dieren volkomen zichzelf zijn in hun dagelijks leven. Met zijn camera volgt Mark Kapteijns dieren in de Brabantse natuur terwijl ze elkaar het hof maken, jongen krijgen en die opvoeden.

Mark Kapteijns is opzichter bij Brabants Landschap. Hij is lid van de Brabantse Hoeders. Hij maakte al meer dan dertig natuurfilms waarvan er een flink aantal door Omroep Brabant zijn uitgezonden. De sprankelende beelden worden van commentaar voorzien door Cor Swanenberg, gespecialiseerd in Brabants dialect en eveneens lid van de Brabantse Hoeders.

De film Brabant with Love is hier te zien:

Pien Storm van Leeuwen overleden (1945-2020)

Op 30 september 2020 is Pien Storm van Leeuwen overleden.

Ze behoorde tot de derde lichting Hoeders. Ze werd in 2010 geëerd met de Brabant Bokaal. Poëzie was haar leven. In haar gedichten voelde je steeds haar inborst, een milde, zachte kijk op de wereld; soms riepen de gedichten van deze intense gevoelsmens het gevoel op alsof Moeder Natuur zelf de schoonhuid  van de mens en de wereld bezong.

Het was dan ook bijna logisch dat ze iets bedacht waardoor haar gedichten op de meest ideale plaatsen genoten konden worden. Pien introduceerde de Poosplaats, meestal grote zwerfkeien waarin gedichten zijn gebeiteld. Er liggen er meer dan honderd in Brabant. Ook in de op 6 september onthulde bank ter gelegenheid van tien jaar Hoeders is een ontzettend fijn gedicht van haar vereeuwigd:

Uit liefde voor dit mooie land

Bewogen door warmte en waarden

Zetten Brabantse Hoeders tezamen zich in

Koesteren de cultuur en natuur

Het hart van ons Brabant.

Pien bezorgde de Brabantse Hoeders een aantal prachtige dichtbundels, waaronder die waarin de Brabantse vlag werd bezongen en vorig jaar nog een bundel over de Brabantse zandpaden. Pien ten voeten uit was dat ze voor deze en tal van andere poëzieprojecten ze steeds andere dichters tot deelname uitnodigde. Deze grande dame van de Brabantse poëzie was daarmee ook een spil van de Brabantse dichtkunst. In wat ze dichtte over de Brabantse vlag herkennen we Pien, die zelf verwachtte (en zoals verwoordt op de rouwkaart) na haar leven te zullen ‘vervloeien met het altijddurende’:

Licht buigend wenkt

Brabant klank in haar klare taal

Moduleert langs meanders

In zangerig spreken.


10 jaar De Brabantse Hoeders


Op zondag 6 september 2020 staan de leden van Stichting De Brabantse Hoeders stil bij het feit dat zij 10 jaar actief zijn. Op het geografisch middelpunt van Noord-Brabant, in Oisterwijk, zal Commissaris van de Koning Wim van de Donk die dag een bijzondere bank onthullen ter herinnering aan dit feit. Op de bank is een gedicht aangebracht van Hoeder Pien Storm van Leeuwen-Hoogland.

Bank

Bert van Leijsen overleden

Een van de eerste Hoeders geloofde in de mens én in Onze Lieve Heer

In een hospice in zijn woonplaats Geldrop is in de nacht van vrijdag op zaterdag (4 juli 2020) Bert van Leijsen overleden. Hij sliep rustig in, zoals dat heet. Bert was in 2008 samen met Frits Speetjens en Ton Biemans een van de eerste drie Brabanders die met de Brabant Bokaal werd geëerd. Gedurende een aantal jaren was Bert de penningmeester van de stichting De Brabantse Hoeders.

Bert zag in 1940 het levenslicht in Oosterhout. Hij was zijn hele leven alleenstaand. Zijn lichaam heeft hij ter beschikking gesteld aan de wetenschap. Er is geen mogelijkheid om afscheid te nemen. We zullen deze bescheiden weldoener herdenken tijdens de vergadering op 6 september in Oisterwijk. 

In zijn woonplaats Geldrop was Bert zeer gezien. Hij was een gemeenschapsmens pur sang. Hij heeft gedurende vele jaren enorm veel gedaan voor Geldrop: voor het kasteel, de Brigidakerk, de harmonie, het gilde, het Weverijmuseum en nog veel meer. De meeste Hoeders herinneren zich dat museum door de door Bert georganiseerde vergadering die we daar hebben gehad.

Lag bij zijn uitverkiezing tot laureaat van de Brabant Bokaal de nadruk op zijn grote betekenis voor de cultuur in Geldrop, zo mogelijk nog groter was zijn sociale betrokkenheid bij deze gemeenschap. Mensen die aan de grond zaten en hulp nodig hadden, liepen bij hem in en uit. De Vincentiusvereniging leunde sterk op hem. Bert was een steun en toeverlaat voor vluchtelingen die in Geldrop werden gehuisvest. Voor het Hoeders-project ‘Nieuwe Brabanders’ bemiddelde hij voor deelname door culturen die normaal gesproken moeilijk benaderbaar zijn.

Voor velen buiten het zicht was zijn bepalende inzet voor een groot schoolproject in een van de armste delen van India. Zonder hem was dat nooit gelukt. Tot kort voor zijn overlijden zette hij zich daarvoor in. Bert was een financiële man; hij was 25 jaar directeur van de Rabobank in Geldrop. Zijn deskundigheid was een enorme uitkomst voor de Hoeders toen hij zich bereid verklaarde om penningmeester te worden. Hij deed dat met de grootste getrouwheid, precies zoals hij was: bescheiden, op de achtergrond, maar uit alle kracht betrokken bij de Hoeders, die hij tijdens een aantal projecten ook financieel heeft gesteund.      

Drie jaar geleden werd hij ernstig ziek. Iedereen die hem toen heeft meegemaakt zal beamen dat hij enorm voor zijn leven heeft geknokt. Tot aan zijn dood waren het drie loodzware jaren, zowel fysiek als mentaal. Steeds werd hoop de grond in geslagen en steeds was hij vol goede moed. Pas op het laatst ging het niet meer en ging hij naar een hospice om daar in het bijzijn van familieleden op weg te gaan naar God; daar geloofde hij voor 100 procent in. De zachtaardige Bert kon met alle tegenslagen en een pijnlijk levenseinde overweg omdat hij diepgelovig was – hij geloofde in Onze Lieve Heer én in mensen.

Bert, de Hoeders sluiten jouw ziel in hun hart!

Paul Spapens, voorzitter Brabantse Hoeders.                       

Bert

Bert van Leijsen ruim een maand voor zijn dood op 30 mei 2020 in zijn appartement in Geldrop.       

                 

Commissaris van de koning Wim van de Donk neemt eerste exemplaar in ontvangst

Hoeders-primeur: mondkapje van Brabantse vlag

Actueler kan bijna niet, een nieuwe actie van de Brabantse Hoeders. Nu het mondkapje steeds meer in het straatbeeld verschijnt en het zich ontwikkelt tot een modeaccessoire van de eerste orde, hebben de Brabantse Hoeders het initiatief genomen tot een mondkapje gemaakt van de Brabantse vlag. De Tilburgse textielkunstenares Truus de Kanter was bereid er een paar te maken. Het eerste exemplaar van de zeer geslaagde uitvoering is afgelopen donderdagmorgen 7 mei bij een van de ingangen van het centraal station van Tilburg overhandigd aan commissaris van de koning Wim van de Donk. Hij reageerde enthousiast op het Brabantse vlag- mondkapje. Truus de Kanter hiep hem bij het voorbinden van het mondkapje. Hij sprak de verwachting uit dat er wel eens een grote vraag naar dit mondkapje zou kunnen ontstaan. Truus de Kanter realiseerde eerder de zeer succesvolle kledinglijn gebaseerd op de Brabantse vlag. Daar was nog een heel klein beetje stof van over en daarvan zijn de mondkapjes vervaardigd.

mondkapje

De Brabantse Hoeders hebben slechts 2 mondkapjes laten maken. Deze waren bedoeld als een cultureel statement in het kader van Corona, vanuit het besef dat we met de Brabantse waarden samen het verst komen in deze moeilijke tijd. We hebben nooit de intentie gehad om er veel te laten maken. Inmiddels zijn we blij verrast door de vele positieve reacties. Die verzamelen we. Mogelijk dat we op grond daarvan alsnog besluiten om er toch iets meer mee te gaan doen. Dat laten we dan via de site weten

Paul Spapens,

voorzitter Brabantse Hoeders

Dit jaar is de Brabant Bokaal toegekend aan Charlotte Landsheer, Willfred van der Kloet en Aat Rietveld

De Brabant Bokaal is een onderscheiding die het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant jaarlijks toekent aan personen die zich als vrijwilliger op meer dan bijzondere wijze inzetten voor de Brabantse cultuur en natuur. De onderscheiding wordt uitgereikt sinds 2008. De laureaten van de Brabant Bokaal hebben zich verenigd in Stichting De Brabantse Hoeders. De hoeders kiezen jaarlijks in samenspraak met het Cultuurfonds een nieuw cultureel project.

hoeder2019 002

Vlnr: Willfred van der Kloet, Charlotte Landsheer en Aat Rietveld (foto: Marc Bolsius)

Charlotte Landsheer (’s-Hertogenbosch)

Ontvangt de Brabant Bokaal voor haar ongelofelijke inzet en passie voor het keramische ambacht dat zij vol compassie en menselijkheid uitvoert. Ze is internationaal schatbewaarder van de keramiek en maakt met haar mensen ‘aardewerk boordevol liefde’.

Willfred van der Kloet (Ulvenhout)

Ontvangt de Brabant Bokaal voor zijn grote verdiensten en veelzijdige toewijding voor de amateurkunst en voor zijn spilfunctie binnen het verenigingsleven van de blaasmuziek in Noord-Brabant.

Aat Rietveld (Breda)

Ontvangt de Brabant Bokaal voor zijn grote bijdrage aan natuurbehoud in het algemeen en de leefomgeving van de bij in het bijzonder. Zijn inspanningen voor bijen, imkers en bijenhouderijen zijn van grote betekenis voor onze provincie en ver daarbuiten.

Uitreiking

Op maandag 25 november heeft Jan Post, vice-voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, de Brabant Bokalen 2019 uit op het provinciehuis in ‘s-Hertogenbosch.

Brabant Bokaal voor Ans Buys, Gerard van Esch en Mark Kapteijns

`s-Hertogenbosch, 26 september - Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant erkent en waardeert de inzet voor cultuur en natuur van Ans Buys, Gerard van Esch en Mark Kapteijns met de Brabant Bokalen 2018.

De Brabant Bokaal is een onderscheiding die het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant jaarlijks toekent aan personen die zich als vrijwilliger op meer dan bijzondere wijze inzetten voor de Brabantse cultuur en natuur. De onderscheiding wordt uitgereikt sinds 2008. De laureaten van de Brabant Bokaal hebben zich verenigd in Stichting De Brabantse Hoeders. De hoeders kiezen jaarlijks in samenspraak met het Cultuurfonds een nieuw cultureel project.

Mevrouw Ans Buys Voor haar onvermoeibare inzet en gedrevenheid voor cultuureducatie in Brabant en ver daarbuiten en voor haar bestuurlijke werkzaamheden voor tal van culturele instellingen.

De heer Gerard van Esch Voor zijn jarenlange vasthoudende en inspirerende inspanningen voor behoud en zinvolle herbestemming van uniek onvervangbaar cultureel en natuurlijk erfgoed. Door zijn inzet zijn de Langstraatregio en het spoorwegtracé rondom ’s-Hertogenbosch binnen Europa op de kaart gezet.

De heer Mark Kapteijns Voor zijn belangrijke bijdrage aan het natuurbewustzijn in Brabant. Met zijn natuurfilms van uitzonderlijke kwaliteit vergroot hij het besef dat de natuur beschermd moet worden.

Uitreiking Op maandag 3 december aanstaande reikt Wim van de Donk, Commissaris van de Koning en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, de Brabant Bokalen 2018 uit op het provinciehuis in ‘s-Hertogenbosch.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds Het Prins Bernhard Cultuurfonds is bevlogen pleitbezorger van cultuur, natuur en wetenschap in Nederland en daarbuiten. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen worden bijzondere initiatieven en talent gestimuleerd. Als inspirator van hedendaags mecenaat geeft het Prins Bernhard Cultuurfonds particulieren, stichtingen en bedrijven onafhankelijk en deskundig advies over filantropie. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant is een van de twaalf provinciale afdelingen.

Festival van de lopende cultuur in Brabant 

16 september te Bergen op Zoom.

Een groots opgezet uniek festival van de lopende cultuur. Deze vorm van (volks)cultuur is kenmerkend voor Brabant. Er waren zo'n honderd vormen te zien. Gilden, fanfares, steltlopers, reuzen, carnaval, ommegangen, muziek in verschillende toonaarden, historische loopgroepen, praalwagens en vormen van re-enactment. 

reuzen

Dertigste brabantbokaal uitgereikt

De inzet van voor cultuur van Anna Uitde Haag, Harry Verhoeven en Peter-Louis Vrijdag wordt door het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant gewaardeerd met de Brabant Bokalen 2017. Op maandag 13 november heeft Wim van de Donk, Commissaris van de Koning en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, de Brabant Bokalen 2017 uitgerijkt. Dit gebeurde op een bijzondere locatie: de herbestemde kerk van Sprundel. De keuze voor deze locatie is een opmaat tot de Open Kerken Dag op 26 november, een project van de Brabantse Hoeders. Deze dag is bedoeld om aandacht te vragen voor religieus erfgoed dat de komende jaren leeg komt te staan en waarvoor andere bestemmingen gezocht moeten worden.

De bokalen werden uitgereikt aan Anne Uitde Haag, Harry Verhoeven en Peter-Louis Vrijdag 

anne
Anne Uitde Haag                                                                                           foto Angeline Swinkels                                                                   

vrijdag

Harry Verhoeven                                                                                          foto Angeline Swinkels

verhoeven

Peter Louis Vrijdag                                                                                    foto Angeline Swinkels

groepsfoto

De laureaten met Commissaris van de Koning Wim van de Donk               foto Angeline Swinkels


De Brabant Bokaal is een onderscheiding die het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant jaarlijks toekent aan personen die zich als vrijwilliger op meer dan bijzondere wijze inzetten voor de Brabantse cultuur en natuur. De onderscheiding wordt uitgereikt sinds 2008. De laureaten van de Brabant Bokaal hebben zich verenigd in Stichting De Brabantse Hoeders. De hoeders kiezen jaarlijks in samenspraak met het Cultuurfonds een nieuw cultureel project.

Anna Uitde Haag Voor haar grote verdienste voor het vak van cabaretier in Brabant en Nederland. Haar niet aflatende inzet en aanhoudende stroom van activiteiten om cabaret en kleinkunst op een hoger plan te tillen resulteerde in de hbo-accreditatie van de Koningstheateracademie; de eerste cabaretopleiding in Nederland op hbo-niveau.

Harry Verhoeven Voor zijn tomeloze en veelzijdige inzet en ambassadeurschap voor de klassieke ambachten, de ambachtsman en de kunst in het algemeen en voor zijn initiatief en inspirerende inspanningen voor ’t Techniekhuys te Veldhoven in het bijzonder.

Peter-Louis Vrijdag Voor zijn inspirerende rol als oprichter van het Nederlands Steendrukmuseum te Valkenswaard, voor zijn bevlogen en tomeloze inzet voor dit museum gedurende vele jaren en voor zijn rol als moderne mecenas. 

bokalen

Tien jaar geleden kreeg ik van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant de opdracht om 3 zilveren bokalen per jaar te ontwerpen en maken. Ik ontwikkelde het concept van een steeds langer wordende slinger van bokalen die door brabant trekt en alle laureaten met elkaar verbindt. De voet van de ene bokaal past precies aan de kelk van de voorgaande bokaal, tijdens het maken zijn ze zelfs echt fysiek met elkaar verbonden. Volgende week worden de achtentwintigste, negenentwintigste en dertigste bokaal uitgereikt. Daarmee wordt de virtuele slinger ondertussen 6 meter 30 lang. Ik vind het bijzonder dat sinds een aantal jaar alle laureaten zich, op hun initiatief, verenigd hebben in ‘De Brabantse Hoeders’. Zo wordt in de praktijk gebracht wat de ‘slinger van bokalen’ in eerste instantie probeert te verbeelden!

Raadhuis Oisterwijk met en zonder Brabantse vlag uitvergroot bij Brabantse Monumentenwacht

In opdracht van de Monumentwacht Noord-Brabant zijn recent twee foto’s gemaakt van het historisch raadhuis van Oisterwijk. De ene foto laat het monument zien zónder Brabantse vlag, op de andere foto is het raadhuis helemaal ingepakt. Beide foto’s zijn vanuit dezelfde positie gemaakt en ook de compositie is nagenoeg gelijk.

De foto’s komen uitvergroot te hangen in het gerenoveerde kantoor van de Brabantse Monumentenwacht. Dit is gevestigd in het monumentale pand van Sparrendaal in Helvoirt. Je kunt dit gebouw zien liggen vanaf de weg van Tilburg naar Den Bosch. De foto’s van het Oisterwijkse raadhuis zijn in opdracht gemaakt door Paul van Galen. Hij was tot voor kort fotograaf van de Rijksdienst voor het cultureel Erfgoed.

De uitvergrote en ingelijste foto’s is een van de opmerkelijke resultaten en gevolgen van het spraakmakende cultureel project van de Brabantse Hoeders. Voor de gemeente Oisterwijk is het een opsteker omdat in het kantoor van de Brabantse Monumentenwacht veel mensen komen die iets met monumenten te maken hebben. De opmerkelijke foto’s vestigen sterk de aandacht op dit Oisterwijkse erfgoed én op het feit dat dit raadhuis à la Christo is ingepakt op initiatief van de Brabantse Hoeders. 

Dichtbundel met poëzie over de Brabantse vlag

 

Met als titel ‘Brabants Vlag’ is een bundel gedichten over de Brabantse vlag verschenen. Behalve gedichten van 17 verschillende Brabantse dichters staat in dit boekje een beknopte geschiedenis van de Brabantse vlag. De 48 pagina’s tellende dichtbundel kost 5 euro en is voor dit bedrag (inclusief verzendkosten) te bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Het zijn allemaal dichters van naam en faam die een bijdrage hebben geleverd voor deze dichtbundel. Een van de gedichten is geïnspireerd op de mooist zin over Brabant ooit geschreven: ‘En nergens ligt een glimlach zo gereed, als waar de wereld land van Brabant heet’, dichtte Harriet Laurey.

 

De dichtbundel ‘Brabants Vlag’ is een uitgave van de Stichting de Brabantse Hoeders. Dat zijn vrouwen en mannen die zijn onderscheiden met de Brabant Bokaal. Jaarlijks reikt het Prins Bernhard cultuurfonds Noord-Brabant deze onderscheiding uit aan maximaal drie Brabanders die zich jarenlang als vrijwilliger hebben ingezet voor de cultuur en de natuur van Brabant. De Brabantse Hoeders organiseren jaarlijks een cultureel project. De dichtbundel maakt onderdeel uit van een project geïnspireerd op de Brabantse vlag.

 

Een van de Hoeders is de Bossche historicus Jac. Biemans. Hij scheef voor de bundel ene beknopte geschiedenis over de Brabantse vlag. Daaruit blijkt dat de kenmerkende kleuren rood en wit al vroeg voorkomen in Brabant. Vanaf eind zeventiende eeuw werd de blokkenvlag in Antwerpen gebruikt als vlag voor zeeschepen. In 1959 is de geblokte vlag officieel aangenomen als vlag van de provincie Noord-Brabant.

 

Brabants bont

 

In het boekje wordt beschreven hoe de Brabantse vlag er uitziet. Die wijkt af van het Brabants bont. Achter de ruitjes op deze foto is Brabants bont aangebracht. Foto: Paul Spapens.

Brabantse vlag inspireerde gespecialiseerde Brabantse kunstateliers

Kunst van mensen met beperking te zien in Provinciehuis.

Expositie

Deelnemende kunstenaars bekijken keramiek in een vitrine in het Provinciehuis. Foto: Paul Spapens.

In Het Provinciehuis in Den Bosch is een tentoonstelling te zien van kunst gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking. De expositie is een initiatief van de Brabantse Hoeders. De kunstwerken zijn te zien tot 15 oktober tijdens kantooruren. Gedeputeerde Henri Swinkels van cultuur verrichtte de opening.

Op de tentoonstelling staan kunstwerken afkomstig uit vier Brabantse kunstateliers voor mensen met een beperking. Behalve Artenzo uit Tilburg doen aan de expositie mee Pauwer en de Kunst Sjop uit Bergen op Zoom en Kempro uit Sterksel. In totaal zijn meer dan dertig kunstenaars met een beperking bij dit project betrokken.

De expositie laat vooral keramiek zien. Behalve potten bestaat de tentoonstelling uit zeer creatieve objecten. Zo laat de Kunst Sjop uit Bergen op Zoom een Muizenspel zien. De makers van dit zelfbedacht Muizenspel vragen de bezoekers van de tentoonstelling om spelregels te bedenken. Het Tilburgs atelier Artenzo leverde onder meer twee grote objecten bestaande uit ieder tientallen tegeltjes. Elk tegeltje is met de hand gemaakt en stelt elementen voor van het Brabantse land. Deze tegeltjes die samen Brabant vormen gaan over in tegeltjes in de kleuren rood en wit van de Brabantse vlag.

De tentoonstelling is georganiseerd door de Brabantse Hoeders. Elke jaar reikt het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant aan maximaal drie Brabanders (v/m) de Brabant Bokaal uit. Deze prijs gaat naar Brabanders die zich lang en intensief in hebben gezet voor de cultuur en de natuur van Brabant. De winnaars van de Brabant Bokaal hebben zich verenigd in de Brabantse Hoeders. Jaarlijks organiseren ze een Brabant breed en vernieuwend cultureel project. Het thema dit jaar is de Brabantse vlag. De Kunstenaars van de ateliers voor mensen met een beperking hebben daar een schitterende bijdrage aan geleverd.

Docu over Nieuwe Brabanders

Op vrijdag 22 mei is het weer tijd voor een boeiende documentaire van lokale bodem. In ‘En nu ben ik hier’ van Daniel Valle Robles zien we portretten van nieuwe Brabanders. Migranten die overal vandaan komen en zich in de Brabantse steden en dorpen hebben gevestigd. Daniel is zelf een nieuwe Brabander. Hij kwam van Guatemala naar Tilburg voor de liefde.  De film is een zoektocht naar antwoorden. Wat is dat eigenlijk een ‘Nieuwe Brabander’? Hoe voelt dat precies?
 
Aanleiding voor de film was het boek van Paul Spapens met als titel ‘Schatten van Nieuwe Brabanders’ naar het gelijknamige project van Stichting De Brabantse Hoeders. In dit boek worden de levensverhalen van vijftig in Brabant wonende mensen uit alle delen van de wereld verteld. Met ook een portret van Daniel Valle Robles. Daniel selecteerde vijf personen uit het boek voor zijn documentaire. Jac. Biemans was zowel bij boek als film betrokken vanuit de Stichting De Brabantse Hoeders en geeft een inleiding bij de film. Na de film is er een Q&A met publiek en filmmaker. Voorafgaand aan de hoofdfilm vertonen we de prachtige voorfilm ‘Welterusten’ van Jasper Bruijns over eenzaamheid in een grote stad.
 
En nu ben ik hier - over nieuwe Brabanders - 49 min - Daniel Valle Robles - NL
Wanneer: vrijdag 22 mei
Waar: De NWE Vorst, Willem II Straat 49, 5038 BD Tilburg
Entree: € 5,- vvk / € 6,- kassa
Reserveren: via www.denwevorst.nl
Aanvang: 20.00
Info: www.popupcinema.nu  of www.denwevorst.nl
www.facebook.com/popupcinema.nu
Twitter: @solarcinemaTentoonstelling in Museum ’t Oude Slot in Veldhoven Complete kledinglijn geïnspireerd op de Brabantse vlag|


In Museum ’t Oude Slot in Veldhoven is zaterdag 28 februari 2015 de tentoonstelling ‘Brabantse mode in rood en wit’ geopend. Op deze expositie is een complete kledinglijn te zien geïnspireerd op de Brabantse vlag. De kledingstukken zijn gemaakt door ontwerpster Truus de Kanter uit Tilburg. Vicevoorzitter Jan Post van het Prins Bernhard cultuurfonds Noord-Brabant sprak een openingswoord. Hij complimenteerde zowel Truus de Kanter als Annette Redeveld, directeur van het Veldhovens museum. De tentoonstelling is een initiatief van de Brabantse Hoeders. De kledingstukken zijn in ’t Oude Slot in Veldhoven te zien tot en met 29 maart. De openingstijden zijn van woensdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Museum ’t Oude Slot is gevestigd aan Hemelrijken 6, Veldhoven.

HOEDERS BRABANTSE VLAG KLEDINGLIJN OPENIN EXPO OUDE SLOT VELDHOVEN  DSC 4360 24

HOEDERS BRABANTSE VLAG KLEDINGLIJN OPENIN EXPO OUDE SLOT VELDHOVEN  DSC 4360 20

HOEDERS BRABANTSE VLAG KLEDINGLIJN OPENIN EXPO OUDE SLOT VELDHOVEN  DSC 4360 19

HOEDERS BRABANTSE VLAG KLEDINGLIJN OPENIN EXPO OUDE SLOT VELDHOVEN  DSC 4360 6Complete kledinglijn geïnspireerd op de Brabantse vlag door Truus Kanter

Truus de Kanter (1948) is een gerenommeerd kledingontwerpster. Ze heeft haar eigen atelier in Tilburg. Ze maakte in het kader van zogeheten Textiel Weekeinden in het Textiel Museum in Tilburg onder meer kledingcollecties geïnspireerd op kunstenaars als Mondriaan en Rietveld. In haar modeshows is duidelijk haar professionele dansopleiding herkenbaar.

Truus de Kanter is door de Brabantse Hoeders gevraagd een kledinglijn geïnspireerd op de Brabantse vlag te ontwikkelen. Brabantse Hoeders zijn vrouwen en mannen die zijn onderscheiden met de Brabant Bokaal. Dit is een jaarlijkse prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. De winnaars hebben zich verenigd in de Brabantse Hoeders. Jaarlijks realiseren ze samen een cultureel project.

Het thema dit jaar is de Brabantse vlag. De kledinglijn van Truus de Kanter is een van de meer dan tien activiteiten over de Brabantse vlag. Als onderdeel van ditzelfde project is een bundel uitgegeven met gedichten over de Brabantse vlag. Hierin staat onder meer een gedicht van Pien Storm van Leeuwen, een van de Brabantse Hoeders.

TRUUS DE KANTER EN THEO MUZIEK DSC 1333 3  TRUUS DE KANTER IN HAAR ATELIER 2 mei 2014 DSC 9401 7  TRUUS DE KANTER TEXTIELLAB april 2014 Brabantse vlag prints 001 1
In haar atelier werkt Truus de Kanter aan de Brabantse vlag-kleding. Foto: Paul Spapens.

Er zijn in totaal twaalf kledingensembles ontworpen voor meisjes en jongens, voor vrouwen en mannen. De kledinglijn is vrij klassiek van opzet. Ook vrijetijdskleding en zelfs een outfit voor golfers maken er delle van uit Het hoogtepunt is een bruidsjurk.

PBCF Brabant Bokaal 2014 - mOOm photography HR-50

Meer details zijn hier te zien.