Stichting

De Brabantse Hoeders

2016 Project De Brabant suite

De Brabant Suite, een 
provinciaal project voor alle muziekstromingen.

Eerste exemplaar Brabant Symphonie voor Joop van de Meulenreek

Voorzitter Joop van de Meulenreek van de BBM heeft zondag 27 november in Museum Klok&Peel in Asten het eerste exemplaar in ontvangst genomen van de Brabant Symphonie. Dit muziekstuk is gecomponeerd door de Bosschenaar Sjef van Rooij en het is speciaal voor harmonie gearrangeerd door diens stadgenoot Sjef Ipskamp. Eind december 2016 krijgen alle bij de BBM aangesloten leden de Brabant Symphonie voor harmonie toegestuurd.

De Brabant Symphonie bestaat uit drie delen. In elk deel klinken afzonderlijk de drie bekendste Brabantse liedjes door: Brabant van Guus Meeuwis, Mijn Brabantse Land en toen de Hertog Jan kwam varen. Het arrangement voor harmonieën is een initiatief van de Brabantse Hoeders.

Brabantsuite3

Joop van de Meulenreek (links) en de blinde componist Sjef van Rooij (rechts) tijdens de symbolische overhandiging van het eerste exemplaar van de Brabant Symphonie in Museum Klok&Peel in Asten. In hun midden Ton Biemans van de Brabantse Hoeders. Foto: Hennie van Schooten.

Bijzondere muziekmiddag in Museum Klok&Peel in Asten 

Publiekspresentatie Brabant Suite van de Brabantse Hoeders

Een bijzondere muziekmiddag, zondag 27 november in Museum Klok & Peel in Asten.  Daar waren circa tachtig muzikanten uit heel Brabant bijeengekomen om hun beste beentje voor te zetten tijdens de publiekspresentatie van de Brabant Suite. Er werden zeven gloednieuwe Suites uitgevoerd, allemaal ingezonden voor een componistenwedstrijd van de Brabantse Hoeders. Ook de twee prijswinnende stukken waren er te horen.     De publiekspresentatie had het karakter van een gevarieerd zondagmiddagconcert van hoog niveau voor een gezelschap van circa 150 bezoekers. Zij konden genieten van een Brabant Suite voor octet, voor beiaard, voor strijkkwartet, piano quatre-mains, koperkwintet, bigband en harmonieorkest. Steeds terugkerende elementen in al die Brabant Suites waren thema's uit de drie bekendste liederen van Brabant, te weten 'Brabant' van Guus Meeuwis, 'Mijn Brabantse Land' en 'Toen de Hertog Jan kwam varen'.

De organiserende Stichting de Brabantse Hoeders is een gezelschap Brabantse laureaten, bestaande uit vrouwen en mannen die thuis allemaal de Brabant Bokaal van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant op de schouw hebben staan. De Hoeders organiseren samen met dat fonds elk jaar een cultureel project dat vernieuwend en Brabant-breed moet zijn. Voor dit jaar was dat de compositiewedstrijd 'De Brabant Suite', die nieuwe muziekstukken moest opleveren die bij allerlei gelegenheden in de provincie kunnen worden uitgevoerd.   Een voorbeeld: de Brabant Suite voor Beiaard - inzending van de Tilburgse componist Fons Mommers - zal volgend jaar op 27 april in Tilburg over de stad klinken als koning Willem Alexander er zijn 50e verjaardag komt vieren. Alle beiaardiers in het voormalig hertogdom Brabant krijgen haar ook toegestuurd. En zo zal de Brabant Suite voor Harmonie - inzending Arlette Zwaans - via de Brabantse Bond van Muziekgezelschappen ook worden verspreid onder alle harmonieën van de provincie.

De Brabant Suite voor Beiaard werd zondagmiddag uitgevoerd door beiaardier Koen van Assche op zijn bekende Reverté I Van Assche Bronzen Piano, die speciaal voor deze gelegenheid vanuit België was 'ingevlogen'. Het was slechts één van de muzikale hoogstandjes waarop het publiek werd getrakteerd. Vanaf de eerste noten van de Brabant Suite voor octet' van Pieter van Dijck tot de slotakkoorden van de Brabant Suite voor Harmonieorkest van Arlette Zwaans  bleef het publiek geboeid luisteren hoe de componisten de verplichte thema's in hun composities hadden gevlochten.

Van alle Brabant Suites wordt volgend jaar overigens nog een cd uitgebracht, zodat ze ook Brabant-breed in de huiskamer kunnen worden beluisterd. Het Brabant Suite-evenement bij Klok & Peel werd zondagmiddag afgesloten met een gezellig Brabants Uurke in het museumcafé. Al met al bevestigde het evenement niet alleen de reputatie van de deelnemende componisten en musici, maar ook die van de Brabantse Hoeders, het Prins Bernard Cultuurfonds en de Brabantse beiaardcultuur.

brabantsuite1

Uitvoeringen overal in Brabant

Eind 2016 worden de composities overal in Brabant op zoveel mogelijk verschillende plaatsen door

zoveel mogelijk gezelschappen en groepen uitgevoerd. Verder wordt gestreefd naar een cd en komt er een boek uit over de Brabantse muziekcultuur.

Brabantse Hoeders


De Brabant Suite is een initiatief van de Brabantse Hoeders. Elk jaar kent het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant aan drie Brabanders de Brabant Bokaal toe. Dat is een onderscheiding voor vrouwen en mannen die zich gedurende lange tijd als vrijwilliger in hebben gezet voor de cultuur en de natuur van Brabant. De winnaars hebben zich verenigd in de Brabantse Hoeders. Jaarlijks organiseert de stichting een cultureel project dat vernieuwend en Brabant-breed moet zijn. Het Hoeders-project 2016 is de Brabant Suite.