Stichting

De Brabantse Hoeders

2013 Project De Brabantse Hap

De Brabantse Hap

De Brabantse Hap in het kasteel van Helmond

krantenartikel

In het kasteel van Helmond is op vrijdag 1 november, zaterdag 2 november en zondag 3 november van 13.00 uur tot 16.30 uur een tentoonstelling te zien geweest van Brabantse streekproducten. Het is voor het eerst dat zo’n groot overzicht van Brabantse streekproducten werd gepresenteerd. De expositie is donderdagmiddag 31 oktober om 15.30 uur geopend door burgemeester mevrouw Elly Blanksma van Helmond. Tegelijkertijd werd een boek gepresenteerd over Brabantse streekproducten. Zaterdagmiddag 2 november konden als onderdeel van de expositie hapjes van Brabantse streekproducten worden geproefd.
Het boek en de tentoonstelling hebben dezelfde titel: De Brabantse Hap. Dit is een initiatief van de Brabantse Hoeders. Dit zijn vrouwen en mannen die zijn onderscheiden met de Brabant Bokaal. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant reikt elk jaar aan maximaal drie Brabanders deze onderscheiding uit. Ze krijgen dit eerbetoon voor hun inzet voor de cultuur in Brabant.

Een van deze Brabantse Hoeders is Jan Verspaget uit Helmond, een ondernemer die zijn stad mooier heeft gemaakt. Hij heeft er mede voor gezorgd dat de tentoonstelling in het kasteel van Helmond is. Daarnaast hebben de Brabantse Hoeders als gevolg van een eerder project een goede relatie met Helmond opgebouwd. ‘Food’ is bovendien een van de pijlers onder de economie van Helmond. Ferd Quik, een Brabantse Hoeder uit Bergen op Zoom, presenteerde op zaterdagmiddag hapjes van streekproducten.


De Brabantse Hoeders organiseren jaarlijks samen een cultureel project dat Brabant-breed en vernieuwend moet zijn. Het thema dit jaar is het Brabantse streekproduct. Dit is de laatste jaren zeer sterk in opkomst. Dat heeft allerlei redenen. Consumenten worden afgeschrikt door voedselschandalen en kiezen daarom voor de zekerheid van een producent die ze kennen. Ondernemers zoeken naar nieuwe bronnen van inkomsten. De belangrijkste reden is de groeiende aandacht voor de Brabantse identiteit. Al deze factoren komen aan bod in De Brabantse Hap.


Het fenomeen van het Brabantse streekproduct wordt uitvoerig beschreven in het boek De Brabantse Hap. Dit is geschreven door de Brabantse publicist Paul Spapens, ook een Brabantse Hoeder. Hij is gespecialiseerd in immaterieel erfgoed. In dit boek staan meerdere verhalen die spelen in Helmond of directe omgeving (Croy bijvoorbeeld). Het boek geeft ook recepten van gerechten die met streekproducten kunnen worden gemaakt. Twee van deze recepten zij afkomstig uit het archief van het Edah-museum, een authentiek voorbeeld van Helmond als food-stad. Het fraai uitgevoerde boek (220 pagina’s, mooie kleurenfoto’s) kost 10 euro.

Nieuwe map-1

022-20131031-Brabantse-Hap-1249

036-20131031-Brabantse-Hap-2438