Stichting

De Brabantse Hoeders

2012 Project Schatten van nieuwe Brabanders

Schatten van nieuwe Brabanders

Expositie ‘Schatten van Nieuwe Brabanders’ tot eind april te zien in Stadskantoor Eindhoven

Na een succesvol verblijf van anderhalve maand in Helmond en in Eindhoven, is de tentoonstelling ‘Schatten van Nieuwe Brabanders’ verhuisd naar Breda. Dit tot medio juli in het Stadskantoor. In het Stadskantoor aan de Claudius Prinsenlaan 10 zijn de voorwerpen van immigranten zijn te bezichtigen tijdens kantooruren. De eerste reacties van het publiek in Breda zijn enthousiast. In Eindhoven is de tentoonstelling door veel mensen bekeken. De gemeente was enthousiast. De Hoeders van de Brabant Bokaal zijn erkentelijk voor de medewerking die eerst 's-Hertogenbosch, Helmond en Eindhoven en nu weer Breda verlenen. De volgende halteplaatsen van de tentoonstelling zijn: Bergen op Zoom (juli-augustus), Tilburg (september-oktober) en tot slot zijn de 'Schatten van Nieuwe Brabanders' in november te zien in het provinciehuis.

nbers presentatie 03

 

Het tweede project van de Hoeders van de Brabant Bokaal is begin november gepresenteerd in ’s-Hertogenbosch. Op vrijdag 9 november werden een tentoonstelling geopend en een nieuw vormgegeven Brabantse vlag onthuld en op maandag 12 november kwam een boek uit. Zowel de tentoonstelling, de vlag als het boek hebben als titel ‘Schatten van Nieuwe Brabanders’.

De ‘nieuwe Brabanders’ zijn de mensen die zich uit alle delen van de wereld in Noord-Brabant hebben gevestigd. De ‘schatten’ zijn de voorwerpen die ze uit hun landen hebben meegebracht.

Aan de basis van dit project staan de vijftig interviews die door Hoeder Paul Spapens van immigranten zijn afgenomen. In de door hem geschreven verhalen wordt met name stilgestaan bij de cultuur die immigranten meebrengen en die bijdragen aan de grote culturele verscheidenheid van Noord-Brabant tegenwoordig. De verhalen laten ook zien hoe Noord-Brabanders uit den vreemde zich de autochtone cultuur eigen maken.

De vijftig verhalen zijn gepubliceerd in een boek. Bij deze verhalen in het boek staan foto’s die zijn gemaakt door de Bossche fotograaf Thomas van Oorschot. Hij heeft de nieuwe Brabanders op de foto gezet met een dierbaar voorwerp dat ze uit hun vaderland hebben meegebracht. Deze foto’s zijn door Hoeder Pien Storm van Leeuwen opgenomen in een door haar nieuw ontworpen Brabantse vlag.

De vijftig voorwerpen worden tentoongesteld op een expositie die door heel de provincie reist. De expositie is tot eind 2012 te zien in de publieksbalie van de gemeente ’s-Hertogenbosch, Wolvenhoek 1. Daarna gaat de tentoonstelling op reis naar Helmond, Eindhoven, Tilburg, Breda en Bergen op Zoom. In deze steden is de expositie steeds twee maanden te zien. Het door uitgeverij Celadon uitgegeven boek kost 9,95 euro en is te koop in elke boekhandel.

 hoeders