Stichting

De Brabantse Hoeders

2015 Project De wereld van Van Gogh

De wereld van Van Gogh

Met een sterk betoog over de bindende kracht van cultuur heeft gedeputeerde voor cultuur Brigit van Haaften zondag 29 maart de tentoonstelling ‘De wereld van Van Gogh’ geopend. Op deze tentoonstelling zijn dertig foto’s te zien die amateurs en professionals hebben gemaakt in de plaatsen in Europa waar de beroemde Brabantse schilder heeft gewoond en gewerkt. Juryvoorzitter Jac. Biemans zei verrast te zijn over de kwaliteit van de inzendingen. Jac. Biemans is secretaris van de Stichting De Brabantse Hoeders, samen met het Vincent Van GoghHuis organisator van de internationale fotowedstrijd.


HOEDERS EXPOSITIE FOTOS VAN GOGH ZUNDERT OPENING 29 MAART 2015 DSC 4633 19 HOEDERS EXPOSITIE FOTOS VAN GOGH ZUNDERT OPENING 29 MAART 2015 DSC 4633 23

Juryvoorzitter Jac. Biemans ‘verrast door kwaliteit’ van de inzendingen    Gedeputeerde voor cultuur Brigit van Haaften opent fototentoonstelling Van Gogh

De buitententoonstelling werd onder grote belangstelling geopend in de tuin van het Van GoghHuis in Zundert en gaat daarna op reis door Brabant, België en Frankrijk. “Deze grote zoon van Brabant brengt mensen samen”, aldus Brigit van Haaften over het belang van de fotowedstrijd en de daarop gebaseerde reizende tentoonstelling. Juryvoorzitter Jac. Biemans: “De jury dankt alle inzenders, het Vincent van GoghHuis Zundert en Stichting De Brabantse Hoeders voor de opzet, organisatie en ontvangst en feliciteert alle winnaars. Moge mede dankzij hun werk Vincent Van Gogh een blijvende inspirator voor velen zijn.”

HOEDERS EXPOSITIE FOTOS VAN GOGH ZUNDERT OPENING 29 MAART 2015 DSC 4633 7HOEDERS EXPOSITIE FOTOS VAN GOGH ZUNDERT OPENING 29 MAART 2015 DSC 4633 2


Reizende tentoonstelling van Brabantse Hoeders en Van GoghHuis Zundert

De foto’s waren te zien in Saint-Rémy, Zuid-Frankrijk


ST REMIE 1
ST REMIE 2
ST REMIE 3

De reizende tentoonstelling met foto’s geïnspireerd op Vincent van Gogh is nu neergestreken in het zuid-Franse Saint-Rémy. Vincent van Gogh verbleef van mei 1889 tot mei 1890 in een gesticht voor geesteszieken in dit plaatsje. In deze periode maakte hij onder meer het wereldberoemde schilderij van de irissen. De fototentoonstelling is opgebouwd door een groep vrijwilligers uit Zundert. De reizende expositie is een initiatief van de Brabantse Hoeders en van het Van GoghHuis in Zundert. De foto’s zij al op meerdere plaatsen in België (Bergen), Frankrijk (Auvers) en Brabant te zien geweest. Ná Saint-Rémy komt de tentoonstelling terug naar Nederland en zal onder meer nog te zien zijn in Drenthe, Nuenen en Tilburg.

Expositie geopend in Auvers-sur-Oise

In Auvers-sur-Oise, het pittoreske dorpje net boven Parijs waar Vincent van Gogh de laatste zeventig dagen van zijn leven doorbracht en ook begraven is, werd zaterdag 13 juni de reizende foto-expositie De Wereld van Van Gogh geopend. De foto’s staan daar opgesteld in het Parc Van Gogh rond het beeld van Ossip Zadkine van de schilder. In de nabijgelegen villa waar de toeristische dienst huist, werden, in het bijzijn van een ruime Noordbrabantse delegatie, toespraken verzorgd door burgemeester Isabelle Mézières van Auvers en Jac. Biemans namens Stichting De Brabantse Hoeders. Een impressie in foto’s:

P1040314kl

De expositie in het Parc Van Gogh in Auvers

P1040319kl

P1040358kl

 Toespraak namens Stichting de Brabantse Hoeders door Jac. Biemans, gadegeslagen door v.l.n.r. burgemeester Isabelle Mézières van Auvers, de directrice van Toerisme Auvers, Catherine Galliot en wethouder van Cultuur en Toerisme, Sylvie Jacquemin.

P1040365kl

Burgemeester Isabelle Mézières (midden) met twee onderwijzeressen bij één van de foto’s uit Auvers, waarbij schoolkinderen een schilderij met kraaien van Van Gogh uitbeelden.

EXPO INRICHTEN AUVERS JUNI 2015

De wereld van Van Gogh in Auvers-sur-Oise

Fototentoonstelling Hoeders nu ook in plaats waar Vincent van Gogh begraven ligt

De fototentoonstelling De wereld van Van Gogh is van 9 t/m 30 juni 2015 te zien in Auvers-sur-Oise, de plaats waarin Vincent van Gogh samen met zijn broer Theo begraven lig5t. De vrijwilligers van het Vincent van GoghHuis uit Zundert hebben deze expositie met dertig foto's van de winnaars van de fotowedstrijd in het kader van het Van Goghjaar 2015 vorige week daar opgebouwd. Ze werden hartelijk ontvangen door de burgemeester van Auvers-sur-Oise Isabelle Mézières, die zelf nog een handje toestak om het park met het Van Goghmonument waar de foto's werden geplaatst op te kuisen (foto). De feestelijke opening van de expositie vond plaats op zaterdag 13 juni in bijzijn van een delegatie van Van Gogh Brabant en De Brabantse Hoeders. In juli brengt het bouwteam uit Zundert de expositie naar Saint-Rémy-de-Provence.

Na het koninklijk onderscheiden van onze secretaris Jac. en de sympathieke receptie in Maarheeze is daags daarna, op zaterdag 25 april, een kleine delegatie van de Hoeders naar Mons afgereisd. In het Waals-Brabantse Mons werd de tentoonstelling van foto’s van Vincent van Gogh geopend. De stad is de eerste buitenlandse plaats waar deze expositie te zien is.

emilio

De fototentoonstelling maakt in een deelgemeente van Mons onderdeel uit van een Van Gogh-festival. Dit werd geopend door Elio di Rupo, voormalig minister-president van België en nu burgemeester van Mons. De delegatie van de Hoeders had een ontmoeting met hem (zie foto).

We konden van de gelegenheid gebruik maken hem uit te nodigen voor het verrichten van de opening van de tentoonstelling ‘kleding Brabantse vlag’ in Zundert, dit jaar het Brabants epicentrum van Van Gogh 125. Tot onze aangename verrassing stond hij daar niet onwelwillend tegenover. Daarmee is niet gezegd dat hij inderdaad zal komen, maar samen met het Van GoghHuis in Zundert gaan we ons uiterste best doen deze uitgelezen kans waar te maken.