Brabant Smaakt Zaterdag 14 oktober Genneper hoeve, Tongelreeppad 1, Eindhoven.
Zaterdag 14 oktober De Genneper hoeve
BrabantSmaakt! naar meer!
Al vanaf 2011 organiseren de Hoeders van Brabant jaarlijks een Brabant-breed en innovatief evenement op het terrein van cultuur of natuur. Dit jaar gebeurde dat op de Genneper Hoeve in Eindhoven onder de titel BrabantSmaakt!
Tien jaar na de aandacht voor het streekproduct (Brabantse Hap 2013) stond het veranderingsproces binnen de voedselketen centraal. Het systeem dat jarenlang voor veilig en voldoende voedsel zorgde, blijkt immers niet langer houdbaar omdat het een te grote druk legt op de (Brabantse) natuur en samenleving. Hoopgevend is echter dat tal van jonge ondernemers in onze provincie initiatieven ontwikkelen om duurzaam te produceren, het eten op een andere manier te bereiden en nieuwe producten voor het voetlicht te brengen.
Tijdens BrabantSmaakt! kregen verschillende van die initiatieven een podium zowel tijdens lezingen in de potstal als in het buiten programma op het erf van de biologische boerderij. Op het erf was niet alleen een markt ingericht maar er vonden ook tal van activiteiten voor kinderen plaats. Het doel van de werkgroep was immers enerzijds om verschillende generaties én verschillende culturen te informeren over wat Brabant op het gebied van voedseltransitie te bieden heeft. Anderzijds wilde BrabantSmaakt! stimuleren dat alle beschikbare kennis, informatie en data op dit gebied gebundeld wordt om de transitie te versnellen. Daarom is het evenement afgesloten met het voornemen van verschillende organisaties om daartoe een wegwijzer te ontwikkelen.
BrabantSmaakt! begon met een besloten programma voor tachtig genodigden. Dagvoorzitter Patrick Timmersmans gaf allereerst het woord aan Lilian Grootzwagers die als voorzitter van de Brabantse Hoeders de aanwezigen welkom heette. Vervolgens ging hij het gesprek aan met initiatiefnemer Jan Post die aangaf dat het bedrijf Vaderland voor hem een inspiratiebron was om BrabantSmaakt! te organiseren. Aansluitend maakte het gezelschap kennis met Age Opdam en Mirjam Matze van de Genneper Hoeve, die iedereen opriep om nu eindelijk eens echt aan de bak te gaan, en sprak wethouder Mieke Verhees, een woord van welkom.
De eerste inhoudelijk bijdrage was van Frederike Paasterink, als lector verbonden aan de HAS Hogeschool en als onderzoeker nauw betrokken bij de transitie van het agrofoodsysteem. De grote transities in de landbouw werden door haar op boeiende wijze gepresenteerd en ook aan welke voorwaarden voldaan moet worden om die transities tot een goed einde te brengen zoals dapper leiderschap.
Tweede spreker was Geert Wilms, programmamanager Landbouw Innovatie Noord-Brabant. Hij liet ons zien wat de voedseltransitie in de dagelijkse praktijk van de land- en tuinbouw in onze provincie betekent en toonde vele voorbeelden die ook in het boek Omdenkers en Doorzetters zijn beschreven.
Commissaris van de Koning Ina Adema kreeg daarna het woord. Zij complimenteerde de Brabantse Hoeders met dit waardevolle initiatief en zette de transities die Frederike Paasterink had benoemd in breder perspectief. Als openingshandeling mocht de Commissaris als eerste in de zaal een bijzondere macaron proeven, gemaakt door studenten van het Eindhovense Summa College van lupines van boer Henk uit Deurne. Ook de andere genodigden werden getrakteerd op deze zo toepasselijke lekkernij en daarmee was BrabantSmaakt! geopend en volgde de netwerklunch waarna het middagprogramma startte.
Voor alle genodigden lag het boek Omdenkers en Doorzetters klaar om thuis nog eens alle Brabantse initiatieven langs te lopen.
’s Middags waren er in de potstal maar liefst vijf korte lezingen.
Theo Bakker van Staatsbosbeheer mocht het spits afbijten. Met de treffende titel Natuur en Landbouw verbonden ging hij in op Natuur-Inclusieve landbouw, een vorm van landbouw waarbij de natuur wordt benut, gespaard en zelfs verrijkt.
In een persoonlijk verhaal gaf Johan Heesakkers van Janmiekes aan hoe hij tot zijn bosboerderij is gekomen, met een mooie term Agroforesty genoemd. Het is een vorm van landbouw waarbij bomen weer een meer prominente rol op het boerenbedrijf innemen. De plannen die er op dit gebied voor De Peel bestaan werden door Piet Rombouts toegelicht.
Met haar voordracht prikkelde Liza Simons van Caring Farmers, een vereniging van kringloop landbouw, haar luisteraars over hoe naar haar idee de landbouw er in de toekomst gaat uitzien.
Voor Henk Kerkers, bij velen bekend als Boer Henk, was een mindere afhankelijkheid van plantaardig eiwit (soja) is een belangrijke drijfveer om Lupeel op te richten. Een Peels initiatief om in plaats van soja lupinen als eiwitbron te gebruiken. De eerste producten met als hoofdbestanddeel lupine, een Burger en Kebab, zijn inmiddels op de markt. Hij gaf wel aan dat er nog veel onderzoek nodig is om een flinke doorbraak te kunnen realiseren.
Afsluitend nam Lianne van Genugten van gastronomische kringloopboerderij Vaderland, ons mee in haar persoonlijke verhaal over haar bedrijf en haar plannen voor de toekomst. Dit bedrijf was voor de initiatiefnemer Jan Post de inspiratiebron om BrabantSmaakt! te organiseren. Een bedrijf waar vele elementen samenkomen zoals landbouw, natuur, cultuur, samen eten en samen rusten. Onderstaande tekening geeft een beeld hoe Vaderland er in de toekomst uit zou kunnen zien. De boerderij is gerealiseerd, de groenten worden gekweekt, het restaurant is geopend. Toch vraagt het nog veel overleg met gemeenten en waterschappen om alle plannen, zoals bijvoorbeeld een voedselbos, ook daadwerkelijk gerealiseerd te krijgen. Bijzonder om te horen en erg inspirerend om te zien hoe ambitie en drive tot iets moois kunnen leiden. Een inspiratiebron voor vele jonge ondernemers en een echt vooruit naar vroeger.
Naast de lezingen was er een gevarieerd buitenprogramma. Er stonden heel wat kraampjes zoals dat van de enthousiaste dames van WatWatrestje.nu die ons heerlijke hapjes lieten proeven van, ja van restjes! Ook waren er lekkere producten van gastronomische kringloopboerderij Vaderland en vele bezoekers proefden voor het eerst de bijzondere smaak van meelwormen en andere insecten.
Je kon er leren hoe je bloemenzaadbollen kunt maken en veel kinderen gingen met een zelf in elkaar getimmerd vogelhuisje naar huis. Er stonden kraampjes van verschillende samenwerkingsverbanden bijvoorbeeld van Brabants Streekgoed en de Duinboeren. In de kas knipten jong en oud prachtige kleurrijke vlinders en pabostudenten hadden speciaal voor BrabantSmaakt! een Triviant spel ontwikkeld dat naar hartenlust gespeeld werd. Ook Poppenkast Pluim had een voorstelling gemaakt rondom het thema ‘weet wat je eet’ en Boer Paul zorgde voor interessante rondleidingen op de Genneper Hoeve.
In een aparte ingerichte ruimte werden films van vertoond van Future Farmers Film productions, waarin natuur-inclusieve landbouw nog nader uit de doeken werd gedaan met mooie sprekende voorbeelden van deze innovaties.
https://www.youtube.com/watch?v=tYBDGX03gQs
https://www.youtube.com/watch?v=g9GgBCVBahA
https://www.youtube.com/watch?v=ZVPDOrgd2s8
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=mu6tjlLfJoA
https://www.youtube.com/watch?v=6tBvF04wZpc
De buitenactiviteiten werden muzikaal opgeluisterd door de eigentijdse troubadours Bach en Broccoli. Al met al dus een gevarieerd en aantrekkelijk programma waar een kleine 500 mensen op af kwamen.
Natuurlijk hopen de initiatiefnemers dat BrabantSmaakt! een vervolg krijgt. Daarom is aan het einde van de middag door verschillende partijen het voornemen uitgesproken om een wegwijzer (zie hier) te ontwikkelen waarin zowel de theoretische als de praktische expertise rondom voedseltransitie gebundeld wordt om van daaruit met vereende krachten grote stappen voorwaarts te zetten. En dat is precies wat de initiatiefnemers van BrabantSmaakt! voor ogen hadden: niet alleen laagdrempelig een groot publiek bereiken maar ook een vliegwiel zijn om alle kennis en ervaring rondom dit thema in onze provincie te bundelen en de verdere ontwikkeling te stimuleren. Een opsteker daarbij waren de lovende woorden van zowel de Commissaris van de Koning, Ina Adema, als van gedeputeerde Marc Oudenhoven, die aan het einde van de middag met een groep gasten van de provincie aanwezig was. Voor de Brabants Hoeders is BrabantSmaakt! afgerond maar provincie breed gaat het vast naar meer smaken!
Mede mogelijk gemaakt door