Stichting

De Brabantse Hoeders

Project 2019

Oproep om mee te doen

Brabantse zandpaden nieuw project 2019 Brabantse Hoeders


De Brabantse zandpaden staan centraal in het nieuwe project 2019 van de Brabantse Hoeders. Deze Brabant-brede organisatie zette vorig jaar met groot succes de Brabant Stoet in Bergen op Zoom op. De Brabantse Hoeders nodigen iedereen die de zandpaden van onze provincie een arm hart toedraagt om mee te doen. Binnen het project Zandpaden werken de Brabantse Hoeders nauw samen met het Brabants Landschap.

Brabantse Hoeders zijn vrouwen en mannen uit alle delen van Brabant. Ze zijn ooit onderscheiden met de Brabant Bokaal. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant (commissaris van de koning Wim van de Donk is de voorzitter) reikt deze prijs jaarlijks uit aan Brabanders die zich langjarig als vrijwilliger hebben ingezet voor de natuur en de cultuur van Brabant. De laureaten hebben zich verenigd in de Brabantse Hoeders.

Jaarlijks organiseren ze een Brabant-breed en vernieuwend project. Vorig jaar was dat de Brabant Stoet, het jaar daarvoor de Brabantse Open Kerkendag en zo timmert deze organisatie al bijna tien jaar aan de weg met bijzondere projecten ten faveure van de cultuur en de natuur van Brabant.

In 2019 is het thema ‘De Zandpaden van Brabant’. Daarvan telt onze provincie er nog vele honderden, misschien wel duizenden. Zandpaden zijn de oudste verbindingswegen. Daarom staat binnen dit project ‘verbinding’ centraal: verbinding tussen gemeenschappen, tussen cultuur en natuur, tussen historie en heden etc.

Zandpaden staan onder druk. Er verdwijnen er steeds meer. Ze zijn niet alleen historisch (zelfs prehistorisch en Romeins), maar ook ecologisch van groot belang. Ze spelen vaak een hoofdrol in pelgrimswegen die door de provincie lopen, in ‘Ommetjes’ rond dorpen en in wandelroutes. Ze worden gewaardeerd om hun schoonheid. Ze spelen een (hoofd)rol in verhalen.

HOEDERS ZANDPADEN FILM MARK SNOT DEEN september 2019

Het zijn allemaal onderwerpen waar menigeen op kan inhaken. Deze kwaliteiten bieden evenzoveel aanknopingspunten er een eigen, plaatselijk project van te maken. Dit wordt door de Brabantse Hoeders zeer toegejuicht. Denk aan: schilders, fotografen, natuur- en wandelverenigingen, verhalenvertellers, musici, bibliotheken, scholen, mensen die zich in hebben gezet om wandelpaden te redden.

Het project Brabantse Zandpaden wordt gepresenteerd tijdens de Week van het Landschap; dat is tijdens de herfstvakantie 2019. Dan is er een centrale manifestatie bij en om de Steenfabriek in Udenhout (eigendom van Brabants Landschap). De Brabantse Hoeders hopen daarnaast op veel deelprojecten in alle delen van Brabant.

Voor deelname of meer informatie over het project de Brabantse Zandpaden kan contact op worden genomen met ons secretariaat via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Vertegenwoordigers van de werkgroep van de Hoeders staan klaar voor overleg.

wal

Een schitterend zandpad op de Brabantse Wal. Foto: Jan Willem Storm van Leeuwen.