Stichting

De Brabantse Hoeders

Ferd Quik

 

Ferd Quik enthousiasmeert en elektriseert heel Bergen op Zoom

Met een waterpomptang in de hand opent Ferd Quik (1946) een deur van zijn in het centrum van Bergen op Zoom gelegen woonhuis. Door een opslagplaats vol bouwmaterialen en gereedschap wijst hij de weg naar binnen. Symbolischer kan bijna niet: Ferd Quik is een doener, honderd procent Bergenaar en staat midden in het middelpunt van de actie.

“Ik kan niks alleen, en dat ze me nu in mijn eentje op de voorgrond willen zetten, is eigenlijk niet terecht. Bij alles wat je doet, heb je altijd, of ik althans, andere mensen nodig. En waar ik goed in ben, is de juiste mensen vinden en die gemotiveerd en betrokken te krijgen. Twaalf jaar geleden heb ik een zwaar auto-ongeluk gehad. Sinds die tijd kan ik mijn eigenlijke werk niet meer doen. Het is maar goed dat ik een paar hobby’s had. Daarmee kom ik nu de tijd door.

Bergse vastenavond Van mijn vak ben ik elektricien. Ik werkte bij een kalkzandsteenfabriek in Ossendrecht, waar ik doorgegroeid ben tot bedrijfsleider, maar daarnaast was ik altijd heel actief. In wezen al zo’n veertig jaar. Het is in de Vastenavondsfeer begonnen. Ik ben een echte Bergenaar en loop met Vastenavond in een gordijn. Mijn motto is altijd geweest ‘als je je eigen maar kunt zijn’ en dat geldt voor carnaval net zo goed als voor de rest van het jaar. En daar hou ik me heel mijn leven aan.

Verkeerscirculatie Vanuit het Vastenavondgedoe en het dagelijks bestaan is de rest gegroeid. Vanzelf, ik ben nogal bezig, regel en organiseer graag en zo ben ik in wel duizend dingen verzeild geraakt. Zo’n 35 jaar geleden bedacht de gemeente een verkeerscirculatieplan, waarin de rijrichting van onze straat precies fout bedacht was. We hebben toen een vereniging opgericht, geprotesteerd en gewonnen. Aan die actie hebben we een pracht van een buurtvereniging overgehouden ‘’t Achterom’, omdat de buurt hier zo heette. De vereniging is ondertussen ter ziele, maar heeft wel meer dan twintig jaar de Grebse Feesten georganiseerd, genoemd naar de Moeregreb, een stadskanaal dat hier aan de overkant liep.

Bouwclub Ik werk graag met mijn handen. Dus raakte ik al heel vroeg betrokken bij het bouwen van carnavalswagens. Omdat ik ook graag organiseer heb ik van het los-vaste gezelschap bouwers in 1969 een bouwclub gemaakt ‘de Krabbekweekers’, waarvan ik 17 jaar voorzitter ben geweest. Onze ‘Krabbekweekers’ was niet de enige bouwclub in Bergen op Zoom. Er bleken er wel vijftien te zijn, die ieder op zichzelf en in het diepste geheim aan hun wagens werkten. Vanwege het bedoelde verrassingseffect van de wagens was dat natuurlijk begrijpelijk, maar waarom er niet samen ingekocht kon worden, begreep ik niet. Dus werd er overlegd en dat leidde midden jaren zeventig tot de Stichting de Bergse Bouwers. Die stichting vond het jammer dat het publiek de wagens alleen maar tijdens de optocht voorbij ziet trekken. Daarom is er vanaf 1974 op de eerste zondag na de optocht een kijkdag op de Kaai. De opbrengsten zijn voor de deelnemende bouwclubs.

700 jaar heerlijkheid In 1987 zou de Heerlijkheid Bergen op Zoom 700 jaar bestaan. Dat moest gevierd worden. De bekende Bergenaar Jan van Giels, een prachtmens, vroeg me voor de commissie stadsversiering. Van het een kwam het ander, zo kreeg ik de organisatorische leiding van een groot klank- en lichtspel dat op tekst van toneelschrijver Jan Naaijkens op drie plekken in de stad werd opgevoerd. Ik huurde de kleding, regelde dat de decors gemaakt werden door mensen die ik kende uit de Vastenavond-bouwwereld en deed de productie.

Werkuren en bezoekers Hieruit is onder meer de stichting HIK, ‘Historische Kleding’, voortgekomen en de stichting Decorbouw Groot Arsenaal, maar dan zijn we enige klank- en lichtspelen verder. Daarbij konden we tegelijk voortbouwen op de Vastenavond Revues die ik vanuit de stichting ‘Tussen de Schuifdeure’ medeorganiseerde. Bij het Groot Arsenaal zijn op dit moment zo’n 55 man betrokken, die met elkaar de decors en rekwisieten leveren voor twintig tot dertig producties per jaar. Het gaat jaarlijks in totaal om 15.000 vrijwillige werkuren. Een economische impuls van belang!

Eenzelfde economische gedachte ligt aan de basis van de ProefMei, een driedaags internationaal cultureel en culinair evenement op de Brabantse Wal, de verhoging in het landschap ten westen van Bergen op Zoom. Hier ben ik ingerold door mijn betrokkenheid bij een klank- en lichtspel van Jacques de Groot over een dominee die in Brugge predikte en voor de inquisitie naar Bergen op Zoom moest vluchten. In onze contacten met Brugge zagen we hoe je cultuur en toeristische promotie kunt combineren. Met steun vanuit Europese fondsen hebben we vervolgens de ProefMei in het leven geroepen, waarmee we vanaf 2008 elk jaar in één lang weekend tussen de 20 en 30.000 bezoekers weten te trekken. Genietend van de drie West-Brabantse aaa’s, ansjovis, asperges en aardbeien, en aangevuld met Brugse chocolade, proeft het publiek tegelijk van een cultuurprogramma van muziek, dans en theater. ”

Enige culturele activiteiten van Ferd Quik

 • Oprichter en 17 jaar voorzitter van de Bouwclub voor carnavalswagens de Krabbekweekers (1969-1986).
 • Medeorganisator kijkdag van carnavalswagens, zondag na de Vastenavondsoptocht (vanaf 1974).
 • Medewerker jaarlijkse muziekuitvoering Vastenavondfanfare 01640 (1975-1986).
 • Mede-organisator Vastenavondexpositie in het Markiezenhof, Bergen op Zoom (1980-1990).
 • Lid van het algemeen organisatiecomité van de Stichting 700 jaar Heerlijkheid Bergen op Zoom (1984-1988).
 • Betrokken bij de Stichting Gertrudiskapel, die als vrijwilligersorganisatie de bouw van de nieuwe Gertrudiskapel aan de Binnenschelde te Bergen op Zoom voor haar rekening heeft genomen (1987-1989).
 • Technisch coördinator Stichting De Vierschaar, die jaarlijks een internationaal cultureel multimediaspektakel produceert in de vorm van een historisch openluchtspel (vanaf 1996).
 • Bestuurslid, met de portefeuille technische zaken en lid van het schrijverscollectief, van de Stichting ‘Tussen de
  Schuifdeure’ die vijf Vastenavond Revues organiseerde in de Bergse Stadsschouwburg de Maagd (1995-2003).
 • Mede-initiatiefnemer voor een goede ruimte voor grootschalige decorbouw in Bergen op Zoom, waar naast de decors
  voor het jaarlijkse openluchtspel ook decors gemaakt worden voor menig amateurtheatergezelschap (1997).        
 • Stuwende kracht achter de oprichting van Stichting Facilitair Bedrijf, die een culturele infrastructuur beheert, verhuurt
  en onderhoudt voor opslag van licht en geluid, voor decorbouw, podia en repetities (2000).
 • Initiatiefnemer en voorzitter van de Stichting Decorbouw ‘Groot Arsenaal’ (vanaf 2000).
 • Vice-voorzitter van ProefMei. Een internationaal culinair /cultureel evenement waarbij samengewerkt wordt met de
  steden Oudenaarde, Lier en Brugge (vanaf 2006).
 • Betrokken bij de organisatie van de herdenking van 800 jaar Bergse stadsrechten (2012).