Stichting

De Brabantse Hoeders

Boeken in Brabant 

Hoedersproject 2021

In dat kader organiseren we het onderstaande:

Wedstrijd voor amateurkunstenaars en – fotografen: “BOEKEN IN BRABANT”

Stichting De Brabantse Hoeders organiseert twee wedstijden: een voor amateurkunstenaars en een voor amateurfotografen. Het thema is “Boeken in Brabant”. Voor elk van beide disciplines zijn drie geldprijzen ter waarde van 200, 100 en 75 euro beschikbaar. De digitale inzendingen moeten uiterlijk 30 september binnen zijn bij de jury via onderstaand mailadres.

De Brabantse Hoeders is een Brabant-brede organisatie van vrouwen en mannen. Wat ze gemeen hebben is dat ze zijn onderscheiden met de Brabant Bokaal van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. Verenigd in de Brabantse Hoeders organiseren ze jaarlijks een evenement gericht op de cultuur en/of natuur van Brabant. Al een paar keer is als onderdeel van een evenement met succes een wedstrijd georganiseerd voor amateurkunstenaars en –fotografen.

boek

“Boeken in Brabant” is een groot evenement in de LocHal in Tilburg. Op 6 november wordt op gevarieerde en vernieuwende wijze stilgestaan bij alles wat te maken heeft met boeken in Brabant. Tijdens dit evenement zullen alle genomineerde werken worden getoond. Op 13 november worden in het Jheronimus Bosch Art Center in Den Bosch de prijswinnaars bekendgemaakt.

Deelnemers wordt gevraagd zich te laten inspireren door boeken. Dat mag écht zo breed mogelijk. Denk aan boekhandels, bibliotheken, drukkerijen, schrijvers, lezende mensen, (graf)monumenten van schrijvers of hoe de natuur inspireert tot poëtische visies op het thema. De keuze voor materiaalgebruik of stijl is geheel vrij. Wel verwacht de vakjury een herkenning naar het gevraagde thema “Boeken in Brabant”.

Hier het wedstrijdreglement en inschrijfformulier.

Voor meer informatie: stuur een mail naar de projectleider van deze wedstrijd: Hoeder Harry Verhoeven, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Naar dit mailadres moeten ook de inzendingen worden gestuurd.

Naast alle vernieuwingen als het internet, e-books en podcasts is het traditionele, op papier gedrukte en ingebonden boek een blijvend fenomeen. En daarachter gaat een hele creatieve en productieve sector schuil van auteurs, uitgevers, vormgevers, redacteuren, fotografen, beeldresearchers, boekhandels, bibliotheken, antiquariaten,  cineasten, podcastmakers…. Het project van de Brabantse Hoeders 2021 ‘Boeken in Brabant’ stelt de wereld van het Brabantse boek centraal tijdens een gevarieerd dagprogramma op zaterdag 6 november 2021, in de LocHal, direct achter station Tilburg.

Ook in Brabant is veel gaande omtrent het boek. Nieuwe, spraakmakende bibliotheken worden geopend in stad en dorp. In verschillende plaatsen zijn recent boekwinkels vernieuwd, wat getuigt van kracht. Brabant telt talrijke auteurs, plaatselijk bekend, provinciaal, landelijk of zelfs internationaal (denk aan Marieke Lucas Rijneveld die in september 2020 de Booker Prize won).

Boeken zijn ongelooflijk belangrijk voor ontwikkeling, kennis- en cultuuroverdracht, om elkaar en de wereld beter te leren kennen en waarderen, voor jong en oud. Brabant heeft in de literatuur, het drukken en het uitgeven altijd een grote rol gespeeld. Nieuwe afgeleiden van het traditionele boek, zoals toneel en film, maar ook e-books, podcasts en vlogs hebben hier inmiddels een plaats.

Aan al deze historische, actuele en toekomstige ontwikkelingen rond Boeken in Brabant besteden  de Brabantse Hoeders op zaterdag 6 november aandacht. Samen met partners als het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, de LocHal/Bibliotheek Midden-Brabant, Cubiss, TILT en SPIL, maken we van Boeken in Brabant een mooie vorm van Brabantbrede samenwerking in een vernieuwend cultuurproject. Komt u ook?

boekdrukkunst

Boek-kunst © Harry Verhoeven.