Stichting

De Brabantse Hoeders

Brabant Smaakt  Zaterdag 14 oktober Genneper hoeve.

logohoedersLogo BrabantSmaakt


Zaterdag 14 oktober De Genneper hoeve

De voedseltransitie is in Brabant volop in beweging. Op velerlei terrein vinden er initiatieven plaats. De Brabantse Hoeders brengen die graag voor het voetlicht. Daarom organiseren zij op zaterdag 14 oktober een evenement onder de titel BrabantSmaakt! waarbij ze laten zien wat er op dit moment al plaats vindt en wat we in de toekomst nog kunnen verwachten.

In de ochtend zijn er lezingen voor een groep van ongeveer 80 genodigden. Hierbij richten we ons met name op bestuurders uit gebied MRE /Brainport en Agrofood Capital. Daarnaast zullen we ook alle gemeentebesturen uit Brabant uitnodigen.

Programma ochtend
Vanaf 10.30 uur: Inloop
11.00 uur: opening door voorzitter Brabantse Hoeders, Lilian Grootzwagers
11.02 uur: gesprekje met initiatiefnemer van deze dag, Jan Post
11.05 uur: kennismaken met Age Opdam en Mirjam Matze van de Genneper Hoeve
11.10 uur: welkom door wethouder Mieke Verhees van de gemeente Eindhoven
11.15 uur: de toekomst van ons voedselsysteem door Frederike Praasterink, lector Future Food Systems aan de HAS Hogeschool in Den Bosch; daarnaast werkt zij aan transitie van het agrofood systeem
11.30 uur: transitie land-en tuinbouw in de praktijk door Geert Wilms, programmamanager stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant
11.45 uur: kort woordje door Commissaris van de Koning, Ina Adema
11.50 uur: openingshandeling evenement door Ina Adema en Mieke Verhees
12.00 uur: start eenvoudige netwerklunch

Programma namiddag

Het middaggedeelte, vanaf 13.00 uur, kunnen we splitsen in een gedeelte voor de volwassenen die graag meer willen weten over voedseltransitie in Noord-Brabant en een gedeelte voor ouders met kinderen die spelenderwijs op de hoogte gebracht willen worden over de veranderingen op gebied van voeding.

Zo zijn er voor geïnteresseerde volwassenen vijf korte lezingen (voorbeelden van wat in Noord-Brabant al op gebied van voedseltransitie gebeurt), workshops, films over boer, voedsel en landschap en een informatieve markt met voorbeelden van innovatieve ontwikkelingen in Noord-Brabant.

Lezingen achtereenvolgens:
13.00 uur: Theo Bakker, coördinator programma natuurinclusieve landbouw bij Staatsbosbeheer 13.15 uur John Heesakkers, eigenaar van biologisch melkveehouderij- en bosbedrijf Janmiekes Hoeve in Laarbeek
14.00 uur: Liza Simons, agrarisch coach, ondernemer en nauw betrokken bij Caring Farmers, een vereniging van en voor natuurinclusieve landbouw.
15.00 uur: Henk Kerkers, eigenaar van groentebedrijf met bijzondere groenten, voorzitter van Klasseboeren en initiatiefnemer van Lupeel (eiwittransitie van soja naar lupinen)
16.00 uur: Lianne van Genugten, eigenaar van gastronomische kringloopboerderij Vaderland in Nederwetten

Voor de jonge gezinnen uit de regio, kinderen met hun ouders en/of opa’s en oma’s, is er een afwisselend programma samengesteld. Zo kunnen ze bijzondere producten proeven (lekkere hapjes met insecten), kennis maken met alternatieve bereidingswijzen (koken met restjes) en met allerlei andere veranderingen in onze manier van eten. Er is een workshop vlinders knippen van papier, twee pabo-studenten hebben een spannend spel bedacht dat inspeelt op het thema en waarmee leuke prijsjes te winnen zijn, er zijn rondleidingen in en rond de Genneper Hoeve en er is zelfs op twee momenten een unieke voorstelling van populaire Poppenkast Pluim.

Verspreid over het terrein presenteren zich een aantal organisaties of innoverende bedrijven. Denk hierbij aan Caring Famers, Stichting Duinboeren, Herenboeren, Lupeel, Maartje Kreike met stand “ Voedselbos Eindhoven - “ Natuurlijk Maartje “, Agrarische Natuurvereniging ANV en Agro-forestry. Ook wordt er aandacht besteed aan de veredeling van zaadvaste rassen door de Stichting Zaadgoed.
Daarnaast kunt u genieten van heerlijke hapjes gemaakt door Joep Brekelmans van gastronomische boerderij Vaderland uit Nederwetten en proeven van thee van Nederlandse bodem, een product van Local Tea.

Het evenement vindt in dezelfde periode plaats als de Dutch Food Week (7 t/m 14 oktober) en de activiteiten die het beroepsonderwijs (mbo/hbo) samen met het Brabantse bedrijfsleven onder naam Beet (Brabant Eet) organiseert. Dit met het doel om jongeren te enthousiasmeren voor de agrifood sector.
Er staan dus in oktober heel wat schijnwerpers gericht op de toekomst van landbouw en voedsel en wij dragen daar als Hoeders graag ons steentje aan bij.

Wat willen we bereiken?

Wij willen met Brabant Smaakt! op 14 oktober een beweging initiëren waarbij steeds meer regionale partners zich actief inzetten voor toekomstbestendige transities in de voedselketen in Brabant. In dat verband vinden we het interessant dat we aan het einde van ons evenement veertig gasten van de Provincie Noord Brabant ontvangen als afsluiting van hun bustochtje ‘Brabant van Boer tot Bord” in het kader van de Dutch Food Week.

We zouden graag zien dat dit evenement naar meer Smaakt en wordt overgenomen door een van onze grote partners. Het project van de Brabantse Hoeders is eenmalig, we spreken de hoop uit dat we BrabantSmaakt! uit kunnen breiden met de woorden “Naar Meer” en dat dat ook in de komende jaren in de praktijk te zien is. Al die mooie initiatieven verdienen het om gezien te worden. Hopelijk vormt BrabantSmaakt! hiervan het startpunt.
En uiteraard hopen we dat bezoekers ervaren dat ook in Brabant eetgewoontes flink aan het veranderen zijn, dat ze meer oog krijgen voor al het lekkers uit de eigen regio en daar in de toekomst bij het doen van boodschappen bewust naar op zoek gaan. Naast de speciale genodigden willen we met het middagprogramma zo’n 500 gezinnen bereiken en wat zou het fantastisch zijn als kinderen thuis het gesprek voortzetten over lekker eigentijds eten.

Genniperhoeve

Als u al info wil mail dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

We besteden aandacht aan

Duinboeren  Duingoed  Caring farmers  Klasseboeren  Heereboeren  Brabantse food alliantie  Agrofood capital

Boerschappen  Landschapsboeren (landelijk)  Agroforestry  ’t Schop  boerderijwinkel  Stadsakkers Eindhoven  Future farmers

Traditiecoalitie voedsel  Midpoint Brabant  Metropool regio Eindhoven Landelijk gebied. 

Voedselbossen;  Van boer tot bord; Biologisch zaaigoed,  ZLTO.

Mede mogelijk gemaakt door

logos